Уникално честен крадец сам отишъл при жертвата си да признае, че я обрал. После също сам, без никой да го кара, си признал и в полицията. Където тържествено обещал, че ще върне парите до стотинка. Само че някой ден.
Историята е от Ветово, откъдето е Т.К. Той е безработен, искал да отиде в чужбина, но нямал пари. Един ден бил на гости у приятел и видял, че той крие в шкаф в коридора пачки с 50-толевки, останали след продажбата на имот. Издебнал собственика на „златния шкаф“, бръкнал и дръпнал по няколко банкноти от всяка пачка - общо 2500 лева. После веднага наел такси и отишъл при брат си в Полски Тръмбеш, за да му помогне да замине за чужбина. Платил си транспорта, платил няколко големи софри на изпроводяк, ходил даже на врачка в Опака, за да му каже какво бъдеще го чака зад граница. Накрая за спомен накупил и на всичките си племенници по един джиесем подарък, че и велосипед. И тръгнал.
Още същия ден, в който микробусът го оставил в Амстердам, Т.К. решил да се връща обратно. Не му харесала нещо чужбината, както обяснил - в битов план не се чувствал добре. И се натоварил на първия обратен микробус. Върнал се във Ветово, където доизхарчил откраднатите пари. А като свършили, изведнъж го зачовъркала съвестта. И решил да си признае. Седмица след завръщането си потропал на вратата на обрания си приятел и му разказал какво е направил. Човекът дори не бил забелязал липсата на банкнотите. И докато мислел дали да го предава на полицията, Т.К. вече бил отишъл и там.
Логично след цялата тази история се стигнало и до съд. Странният крадец изобщо не отрекъл и за секунда вината си, напротив, толкова упоително обяснявал колко съжалява за стореното, че магистратите накрая решили да му назначат психиатрична експертиза. И се оказало, че страда от депресия, но тя била следствие на човъркащата го съвест заради стореното. А иначе си бил напълно годен за съд.
Наказаха го със 7 месеца условно, а отделно обраният му приятел го осъди да му върне откраднатите 2500 лева. И е много вероятно тази присъда изобщо да не се обжалва.
Всъщност единствената неизвестна в казуса е какво е казала врачката от Опака, когато Т.К. я е питал за бъдещето си.