Около 100 тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители блокираха днес за около час граничния пункт на Дунав мост и пътя за Силистра, издигайки искания за държавна подкрепа за двата отрасъла, субсидии за производството им и мерки за ограничаване на вноса. Протестиращите изхвърлиха няколко щайги с домати на шосето, запалиха и бала с тютюн, докато чакаха министъра на земеделието Димитър Греков, който им обещал среща, за да разговаря лично с тях за проблемите им. Както стана ясно обаче, в договорения час на срещата има разминаване, тъй като земеделците я очакваха в 9,30 часа, а министърът я бе планирал за 10,30. В резултат около час изнервени шофьори и бързащи за летището в Букурещ пътници трябваше да чакат ядът на протестиращите от забавянето да премине. 
Въпреки заканите на кмета Пламен Стоилов, че блокиране на движението няма да се допусне, полицията само наблюдаваше акцията безучастно и се зае да разчиства пътя едва след пристигането на Греков.
С появяването на министъра гневът на земеделците сякаш стихна и те приеха поканата му да продължат разговора в спокойна обстановка в една от залите на областната управа. Там Греков и заместникът му Бюрхан Абазов разясниха, че в националния бюджет вече има предвидени 73 млн. лева за субсидиране на производството на качествени тютюни, към които ще бъдат прибавени още 11 млн. Екипът на аграрното министерство развенча и мита, че единствено България не е договорила евросубсидии за тютюнопроизводство. От следващия програмен период за отрасъла няма да се отделя и един цент от европейския бюджет. До края на тази и следващата година само няколко държави имали договорени субсидии, но държави като Италия и Испания отделят за тази цел 10-19 млн. евро годишно, в пъти по-малко отколкото българският държавен бюджет.
На зеленчукопроизводителите от Сливо поле министър Греков обеща засилените проверки по тържищата на едро и по границите да продължат, като се възприеме и румънската система за контрол на вносните земеделски продукти, която се оказва доста действена. Румънците запечатват камионите със стока още на границата при влизането в страната и само оторизирани лица ги разпечатват в склада на доставката. Щом тя влезе в сила за всички вносни плодове и зеленчуци ще се изисква представянето на маса документи за произход и предназначение, сертификати за качество и т.н., което би намалило драстично нерегламентирания внос на занижени цени. Свободното движение на стоки в ЕС обаче си е неотменимо и няма как да се спре, подчерта министърът.
От следващата година България получава възможност да пренасочва 13% от субсидиите за единица площ за други агроотрасли и около 100 млн. лева от евросубсидиите ще се прехвърлят към секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство, които правителството смята за приоритетни, обеща Греков.
Министърът на земеделието посъветва дребните производители от Сливо поле да се обединят и да договарят предварително доставките за следващата година, за да не се получава свръхпроизводство, което няма кой да купи, както стана тази година. За обединяване могат да ползват мярката за създаване на организации на производители, с която могат да получат до 75% от необходимото финансиране. „Разговаряли сме с търговски вериги, които нямат нищо против да предлагат българска стока, но искат примерно гарантирани доставки от порядъка на 10 тона на ден, които вие дребните производители с по 1-2 декара оранжерия не можете да предложите. Затова трябва да се обедините. При мен не е дошъл никой с оранжерия от 120 декара, такива производители си имат предварително договорени доставки с клиенти“, подчерта Греков.
Създаване на зеленчукови и плодови борси в големите градове и контрол на пазарите, където в момента производители почти липсват, са другите две мерки, за които бе постигнато съгласие на срещата. Зад тарабите на пазарите седят търговци, които са регистрирани като производители, но на практика продават 99% чужда стока, казаха зеленчукопроизводители от Сливо поле.