Даренията за строежа на храма „Всех Святих“, събирани от Русенската митрополия, не постъпват в общата сметка на сдружението, което преди години се ангажира с възстановяването на храма. До момента събраната сума от богомолците била около 40 хиляди лева, които стояли на отделен църковен влог. Обяснението на представителите на митрополията е, че тези пари се пазят за изографисване и обзавеждане на „Всех Святих“. Това се разбра вчера при огледа на строежа, в който участваха освен представители на църквата, членове на УС на сдружение „Всех Святих“, кметът Пламен Стоилов и други общинари, както и изпълнителят Теодорин Патриков. А целта на визитата беше да се види какви строителни дейности още са необходими, за да бъде храмът завършен.
Покрай това обаче излязоха наяве търкания с църквата за бъдещето отопление, за иконостаса, за олтара и други подробности по вътрешното оформление. Представителите на сдружението, което се председателства от бившия кмет Божидар Йотов, и строителят Патриков предлагат подово отопление. Митрополията обаче настоява за радиатори, защото иначе прахта щяла да се вдига нагоре. Спорът изнерви собственика на „Интис“ и той сподели пред „Утро“, че само преди няколко месеца църковните деятели били на противоположното мнение. 
Въпреки че митрополията на практика не дава пари за строежа, оказа се, че въпросът със собствеността я тревожи най-много. Вчера отец Емилиян ребром постави този въпрос пред кмета Стоилов и настоя първо той да бъде изчистен. Не само сградата, но и парцелът трябва да станат църковни, иначе канонът не позволява храмът да бъде осветен, отсече той. Отец Емилиян настоя да се мисли не само за довършването на „Всех Святих“ и вертикалната планировка на околното пространство, но и за ограда, защото иначе имотът щял да стане лесна мишена на вандали.
Църквата има и много други претенции относно интериора, които обосновава с канона. С него обаче няма нищо общо фактът, че тя настоява за нов иконостас и владишки трон, защото не желае да предостави запазените от съборената църква „Всех Святих“. А уж точно така щеше да стане, за да има и нещо автентично в новия храм. Да не говорим, че само за нов иконостас, както се чува, щели да бъдат нужни около 200 000 лева.
Това преля чашата на търпението на кмета Пламен Стоилов и той отсече, че по-късно на разговорите с УС на сдружението ще настоява да се направи работна група с участието и на представители на общината, за да се изчистят всички противоречия. Смятам, че в рамките на 20 дни това може да се постигне и да се излезе с общо консенсусно решение по всички спорни въпроси, след това да се тегли калемът и да се види каква сума е нужна за довършването на храма, за да се подеме нова дарителска кампания, каза Стоилов. Кметът подчерта, че канонът ще бъде спазен, но щом като църквата не участва във финансирането, не може да иска нов иконостас, да настоява за ограда и т.н. С 200 000 лева още една църква ще вдигнем, възкликна той.
Пламен Стоилов каза още, че понеже в предизборната си кампания е обещал подкрепа за храмовете, общината ще направи необходимото догодина църквата да бъде завършена. В противен случай построеното ще започне да се руши. 
В дарителската сметка, която сдружение „Всях Светих“ откри за строителството на храма, в момента има само 400 лева, обяви неговият председател Божидар Йотов. По груби сметки обаче за довършителните работи ще са необходими още около 400 000 лева.
За набиране на сумата отново ще се разчита на дарения. Кметът Стоилов напомни, че млади русенци, които във Фейсбук откриха група за възстановяване на „Всех Святих“, са готови да участват в кампанията. Той съобщи, че общината ще направи опит да получи известна сума и от Дирекцията по вероизповеданията към МС. Собствеността на храма „Всех Святих“ ще бъде предоставена на митрополията, увери кметът, но уточни, че това не може да се случи преди завършването му.
Божидар Йотов пък заяви, че той и митрополит Неофит като съпредседатели няма да допуснат лични взаимоотношения да попречат на доброто дело.