Съдебната борба, която „Спарки“ води вече пета година за 1200 декара плодородна земя, в момента обработвана от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“, изглежда отива към край и той е неблагоприятен за фирмата и успешен за научното звено. Вчера тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на машиностроителната компания срещу мълчаливия отказ на земеделския министър да подпише финализирането на заменката. Според магистратите липсва законово уредено задължение той да се произнесе по подобно искане. Поради това и непроизнасянето не съставлява индивидуален административен акт, годен да бъде обект на съдебен контрол. Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.
Преди време изпълнителният директор на „Спарки“ Чавдар Плахаров заяви специално за „Утро“, че фирмата всъщност не иска вече този терен, съдебните процедури продължават да си вървят. 
Битката за земите на „Чифлика“ започна през 2009 г. след като тогавашният аграрен министър Валери Цветанов издаде скандална заповед 1200 декара най-плодородна земя, обгрижвана по всички правила на науката, да се замени с други парцели на „Спарки“ и да му се предостави за изграждане на нов завод за големи конструкции. Заменката от типа „кон за кокошка“ бе задвижена, земите извадени от активите на селскостопанската академия и включени в Държавния поземлен фонд, но тогавашното ръководство на ИЗС обжалва заповедта в съда. През миналата година ВАС се произнесе с окончателно решение, че тази заповед на Валери Цветанов е законосъобразна и може да се изпълни. Тогавашният министър Мирослав Найденов обаче така и не подписа разпореждането на предшественика си, така че „Спарки“ подаде жалба срещу мълчаливия му отказ. Оттогава се смениха двама земеделски министри и топката вече е у сегашния - Димитър Греков, чиято позиция по спорния казус засега остава неясна.