Руският газов гигант Газпром поиска от украинската Нафтогаз да предприеме незабавни стъпки, за да плати получения газ на стойност над 2,2 милиарда долара.

"Нафтогаз Украйна трябва да предприеме незабавни мерки, за да плати нарасналия дълг", съобщи руската компания в комюнике, след като нейният директор Алексей Милер се срещна с директора на Нафтогаз Андрей Соболев.

"Към момента общият дълг на Нафтогаз се оценява на над 2,2 милиарда долара, включително доставките през март", уточни Газпром. Руският газов гигант съобщи по-рано днес, че увеличава цената на газа за Украйна с повече от една трета, като премахва отстъпката заради нарасналото напрежение между двете страни.

Сега Украйна ще плаща цена от 385,50 долара за 1000 куб. м. газ, съобщи Милер в комюнике. Преди това страната плащаше 268,50 долара за 1000 куб. м. "Отстъпката вече няма да се прилага. Това се дължи на неспособността на украинската страна да плаща дълга си от 2013 г. и да реализира пълно заплащане на настоящите доставки", допълни той.