Протест срещу правосъдната система организира гражданско сдружение на брега на река Дунав, където слизат чуждите туристи от круизните кораби. След като не получиха разрешение за палатков лагер на същото място от кмета Пламен Стоилов, активистите отвориха сергия. Там борците за правда, част от които имат съвсем конкретни съдебни проблеми, показват на чужденците, че идват в безкрайно опасна страна. На тръгване пък се канят да им връчват „дипломи за оцеляване в България“.
Туристическият бизнес вече остро възрази срещу идеята, като подчерта, че този ключов за страната отрасъл е капризен и всяка лоша реклама може да има дълготраен негативен ефект. По тази причина кметът забрани палатковия лагер.
Нямаше как да откажа тази проява, понеже изтече 24-часовият срок за произнасяне, обясни Пламен Стоилов. Въпреки това кметът продължава да смята, че мястото на протеста не е там, защото ще попречи на бизнеса на „Дунав турс“ и „Балкан турс“ - русенски компании, които плащат данъците си тук. 
Организаторите на акцията са подали искане за 5 дни протест на кея. Те настояват да се срещнат до седмица с премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков, за да ги запознаят с исканията си. И заплашват, че при отказ ще блокират със свои съмишленици в страната двата моста при Русе и Видин и проходите Хаинбоаз и Шипка.