Законопроектът на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс, който урежда промяна в състава на Централната избирателна комисия, бе приет на първо четене в пленарната зала.

Спрямо поправките на опозицията ЦИК вече ще се състои от 20, вместо от 19 членове. Новият Изборен кодекс бе приет окончателно в края на февруари и обнародван на 5 март, но заради скандала около указа на държавния глава се наложи спешна поправка. Ощетени от указа се оказаха в ДПС, които останаха с един член по-малко в състава на ЦИК.

По инициатива на ГЕРБ бе внесена промяна, която добавя един член към състава на ЦИК, който да отиде за ДПС. Макар вчера от ДПС да подкрепиха "Коалиция за България" в искането им за сезиране на Конституционния съд по отношение на президентския указ, днес в пленарната зала и във вторник на заседание на правната комисия те подкрепиха законопроекта на ГЕРБ за промяна на Изборния кодекс.

С общо 104 гласа за, 46 против и 11 въздържали се поправката на опозиция мина през първо гласуване и предстои да бъде разгледана отново в правната комисия, по всяка вероятност следващия вторник, а след това да бъде приета окончателно и от пленарната зала. Текстът бе подкрепен от ГЕРБ и ДПС, а "Коалиция за България" гласува против.

Мая Манолова призова по време на кратките дебати в зала комисията по правни въпроси да подходи внимателно към текста на ГЕРБ, в който според нея има поне десет грешки, които могат да доведат до блокиране на изборния процес в частта му, касаеща ЦИК.

От записа на първия текст, който гласи, че "комисията се състои от 18 члена, включително ръководство, зам.-председатели и секретар, както и по един член от партиите, които имат представители в Европейския парламент, но не са парламентарно представени у нас", не става ясно какъв в крайна сметка ще бъде съставът на ЦИК, обясни Манолова - дали той ще бъде от 20 души, както е записано в мотивите, или от 18.

Според Манолова е редно и да се посочи механизмът, по който членовете, излъчени от "Синята коалиция" или НДСВ ще бъдат извадени от състава на ЦИК, ако на тяхно място след евроизборите други политически сили излъчат представители в ЕП.

От ГЕРБ са записали още, че "при назначаването на членовете на ЦИК се запазва съотношението между представените партии и коалиции". Не е уточнено обаче за какво представителство става дума, обясни Манолова. Дали са представени в парламента или някъде другаде, дали става дума за всички 250 представени в българското общество партии и ще ни трябва баланс между 250 партии - това не става ясно, коментира "дупките" в текста на ГЕРБ Манолова.

От името на вносителите Цецка Цачева сподели, че партията й "няма претенцията, че предлага съвършени текстове" и обеща да участва активно в редакцията на текста между първо и второ четене.

След като приеха поправката на ГЕРБ, народните представители приеха и съкращаване на срока за внасяне на предложения между първо и второ четене. Това ще може да се случи до 18.00 часа в понеделник.