Прогнозата на БЛИЦ от миналата есен се сбъдна. Сръбски съд неочаквано оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, предаде Франс прес.
Сръбският наркобарон Сретен Йосич се превърна в политическа голгота за родните управници. В последните години името му кръстосва публичното пространство и пали пожари. Откакто бе заловен в центъра на София през 2002 г., Сретен не е напускал затвора с малки изключения.

Слухът, че Сретен Йосич излиза от затвора, тръгна още миналата година. Тогава това се превърна в най-обсъжданата напоследък новина в т. нар. ъндърграунд у нас. Твърдеше се, че на мушката на сръбския наркобос ще са не само престъпници, но политически фигури и бизнесмени. Първи в списъка е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се оплака още преди години, че сръбският наркобос го е поръчал. Следващият е Христо Ковачки, с когото Йосич имаше бизнес отношения.

В момента Йосич излежава присъдата си по дело за убийство на сръбски полицай. Повече от половината от този срок обаче вече е преполовен и има вероятност адвокатите да пледират за съкращаване на срока.

До момента се смяташе, че убийството на Иво Пуканич е едно от сигурните неща, за които Сретен Йосич може да бъде обвинен. В крайна сметка прокуратурата в Белград претърпя пълен провал. Не така благосклонни обаче бяха магистратите към останалите обвиняеми по делото за смъртта на черногорския журналист.

Физическият извършител на покушението Желко Милованович получи максималното наказание в размер на 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на журналиста и го е активирал от разстояние.

Иво Пуканич беше основател и главен редактор на хърватския седмичник "Национал". Неговият близък сътрудник Нико Франич също беше убит при атентата.

Предполагаемият "мозък" на атентата Сретен Йосич обаче беше оправдан поради "липса на доказателства". Известният представител на криминалните среди в Сърбия вече излежава друга присъда от 15 години затвор за участие в убийство.

Третият обвиняем Миленко Кузманович беше осъден на пет години затвор за помагачество на извършителите на убийството, съобщи съдия от белградския съд.

Прокуратурата, която смята да обжалва, твърди, че Йосич е платил най-малко 1.5 милиона евро за убийството след поръчка "от все още неустановен човек". Иво Пуканич, който беше спорна фигура в Хърватия, поддържаше често тесни връзки с политици, но също и с членове  на криминалните среди.

Според обвинителния акт на хърватската прокуратура убийството му е било поръчано, за да се попречи на хърватските медии и тези в региона да пишат за дейността на криминалните групировки на Балканите.