Иранските власти отказаха да признаят рекорда на 32-годишната Елхам Асгари, която преплува 18 км. в Каспийско море. Причината е, че спортистката, която е и преподавател по плувни спортове, не носела бански костюм в съответствие с нормите на корана (шариат – бел. ред.).

Асгари направила рекордното си плуване на 11 юни – за 8 часа преодоляла 18 км. Тя влязла в Каспийско море от плаж, който бил само за жени. На пясъка се появила с дрехи, съответстващи на нормите на корана. Само че от министерството на спорта в Техеран са на друго мнение. Представител на федерацията по плуване казал на Асгари, че заместник-министърът на спорта му казал, че "плувният костюм на спортистката не е подходящ за плуване в открити води".

Възмущението си 32-годишната спортистка изрази във видеоматериал, който разпространи в Ютюб. По време на плувния си подвиг тя била облечена с костюм, с шал на главата и шапка – когато се напоят с вода, тези одежди тежат над 3 кг.

След като случаят с Асгари придоби обществен отзвук, властите в Техеран започнаха да се обясняват. "Не е имало представител на федерацията и не е ясно дали тя наистина е преплувала 18 км.", заяви Шамаз Верноос, съветник по въпросите на жените във федерацията по плуване. Без да влиза в детайли Верноос допълва:"Плуването на жени в открити води противоречи на нормите на министерството на спорта и младежта".

Но Асгари няма намерение да се предава и ще продължи борбата си нейното постижение да бъде признато.