След повече от 40 години оригиналният договор за сътрудничество между Русе и Сент Уан отново е притежание на Общината. Дари го Михаил Луканов - човекът, който на 25 септември 1961 година е подписал документа в парижкото предградие в качеството си на зам.-кмет.
Михаил Луканов вчера официално връчи историческия договор на кмета Пламен Стоилов, а той като жест на благодарност му даде копие от него. Още не сме решили дали ще запазим тази ценност в Общината, или ще я предадем на Историческия музей, каза Пламен Стоилов и благодари на дарителя.
Бившият зам.-кмет разказа, че инициативата за сътрудничество със Сент Уан излязла от тогавашния кмет Вълко Вълков. Пак по негова идея улицата към Сарайския мост била кръстена на френския побратим.
Луканов си припомни как бил посрещнат в Сент Уан преди 52 години. Специално за случая била организирана колоездачна обиколка, на която той дал старт. Освен това участвал в пресконференция под егидата на ЮНЕСКО. Цели 22 дни домакините го разхождали из забележителностите във френската столица. Михаил Луканов разказа, че като се върнал оттам, решил да приложи чуждия опит. Подобно на Сент Уан и в Русе била създадена зала на побратимените градове в Клуба на дейците на културата.
На въпрос на „Утро“ как документът се е озовал в него, Луканов отговори, че е станало случайно. Когато прекратили управленския му мандат, той взел за спомен точно тази папка, без да обърне внимание. Оттогава насам се смениха 10 кмета, но никой не се заинтересува по този въпрос, единствен Пламен Стоилов обърна внимание, каза Михаил Луканов.
Връзката между двамата станала с посредничеството на собственика на туристическата агенция „МG травел“ Милен Герасимов.