Външният министър Кристиан Вигенин обеща да работи за "създаването на един по-положителен климат" в отношенията между България и Македония.

"Позицията по Македония не е променена. Позицията по Македония е съгласувана и консултирана", заяви министър Вигенин. Той посочи, че тя се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос. Вигенин отрече да има разминавания между него и президента Росен Плевнелиев по тази тема.

Подписването на договор за добросъседство и сътрудничество остава принципна позиция на България, отбеляза ръководителят на нашата дипломация. "Подписването на този договор е изискване за откриването на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Македония. Заедно с това искам да подчертая, че ще работя и вече работя за създаването на един по-положителен климат в отношенията между двете страни, който да улесни преговорите по този договор", заяви Вигенин и подчерта, че България е готова да ускори работата по този договор.

Министър Вигенин е променил състава на преговорния екип. Негов ръководител е посланик Иван Петков, който е нашият посланик в Скопие. "Смятам, че това е едно добро решение, доколкото тези преговори трябва да се водят от хора, които добре познават Република Македония и заедно с това имат достатъчно дипломатически опит зад гърба си", обясни своя избор Вигенин и добави, че е ред на македонската страна да покани нашия преговорен екип.

Той се надява, че този проблем ще бъде решен, защото има и други положителни стъпки, които могат да се направят за развитието на отношенията с Македония. Министър Вигенин съобщи, че има екип в МВнР, който анализира както проблемните въпроси, така и тези, които могат да имат много положителен заряд за нашите отношения.