Комисията по въпросите на младежта, децата и спорта към Народното събрание излезе със специалнo отворено писмо до ръководството на БФС по въпроса с футболния отбор ЦСКА, съобщиха от БСП.

В нея е изразено притеснението на Комисията от случващото се с "един от най-титулуваните футболни клубове на България". Според парламентаристите е крайно необходимо ръководството на БФС да направи всичко възможно за успокояване на обстановката и да бъдат потърсени подходящи мерки, чрез които футболен клуб ЦСКА, да запази своето подобаващо място във футболния елит на България. "Ние, членовете на спортната комисия в НС, сме от различни географски области на страната и симпатизираме на различни футболни отбори. Единомислието ни по този въпрос обаче ни прави силни в желанието ни да потърсим общ изход от кризата в клуба. Настоящото писмо е изявена готовност за съвместна работа, в името на българския футбол, чрез обсъждането на общи законодателни промени в Закона за спорта, имащи за цел недопускане на подобни сътресения, не само в българския футбол, но и в полето на целия български спорт", се казва още в декларацията.

БГНЕС припомня, че червени ултраси по обед на 29 юни помляха централата на БФС в центъра на София, нападнаха и фотографа на БГНЕС Гергана Костадинова. Ултрасите на ЦСКА превърнаха в безумна война протеста си и потрошиха до неузнаваемост сградата на Българския футболен съюз, без да се посвеняват да нападат и журналисти. "Червените" привърженици, които бяха над 1000, се събраха преди обяд пред "Българска армия", за да протестират срещу случващото се в любимия им клуб и се насочиха към сградата на БФС, която започнаха да замерят с различни предмети. Пиратки, по-големи бомбички и камъни изпотрошиха прозорците на сградата, а ултрасите влязоха дори вътре в нея, за да продължат с трошенето. Полицията закъсня с реакцията си, явно не очаквайки чак такъв щурм от страна на феновете. Сградата на БФС беше тотално помляна, на мястото имаше и линейка.

На 2 юли стана ясно, че нито един от обвинените за погрома на футболната централа на БФС седем фенове на ЦСКА не остава в ареста. Това реши състав на Софийския районен съд.

Двама от заподозрените са поставени под "домашен арест", трима са пуснати под гаранция от по 600 лева, 17-годишният Ясен Петров е предаден на родителите си, тъй като е непълнолетен, а на един от запалянковците не е наложена мярка за неотклонение, заради липса на доказателства.