За въвеждане на по-ефективен за фирмите режим за заплащане на таксата за преминаване на Дунав мост при Русе лобира Българо-румънската търговско-промишлена палата. Възможностите за улесняване на бизнеса са обсъдени на среща на ръководството на БРТПП в лицето на Елеонора Иванова и Александър Прокопиев с началника на русенската митница Пламен Минков.
Въпреки усилията през годините на множество обществени организации, институции и медии, включително и на БРТПП, таксата за преминаване на моста при Русе остана, като за товарните автомобили тя е все още значителна и се заплаща само в брой срещу обикновена касова разписка. През последната година румънската страна въведе абонамент за тази такса, като срещу това фирмите получават отстъпка, както и редовен разходо-оправдателен документ. Палатата настоява подобни мерки да се въведат и от българска страна, където таксата се събира от Агенция „Митници“.
Предложението ни се приема с разбиране и подкрепа от страна на Русенската митница, както и от Ръководството на СТИВ при българското посолство в Букурещ. В продължение на инициативата БРТПП подготвя становище, което ще бъде изпратено до Министерството на финансите с цел да се предприемат конкретни стъпки в тази посока, съобщиха от палатата.