Преди около два часа и половина загина популярният в цяла България като катерач №1 Георги Костов, по-известен като Гьоко или Георги Алпиниста.

Това стана в прохода Вратцата, на Малката Вратца, съобщи сайтът Трибали. 61-годишният згориградчанин се бил качил да свали установка, по-която по-рано през деня група деца тренирали скално катерене. Гьоко паднал на скалите от около 15 метра височина и починал на място. На мястото на инцидента са изпартени полицаи, следователи и патолози.

Причината за трагичния инцидент е заседнал в скалите карабинер, който се опитал да извади. Така Гьоко загубил опора и паднал. 15 минути преди трагедията, групата с учениците си отишли и така не станали свидетели на инцидента.

Познати на един от най-старите и опитни алпинисти от областта разказаха, че се е катерил още от 12- годишен и това е било неговата страст. Той много рядко е ползвал обезопасителни въжета и пособия и бил сигурен в това, което върши. Георги Костов тренирал постоянно скално катерене и се бил ошлайфал до такава степен, че се разхождал по ръба на скалата и не трепвал и за секунда.

Гьоко е познат в цялата страна и е обучавал много младежи на скално катерене, като в същото време е изготвял и редица маршрути. Той е участвал в изготвянето на туристическите маршрути във Врачанския балкан, а тези до водопада Скакля са всичките само негово дело, разказват запознати. Той е човек, за когото се носят легенди. Този човек бе жива легенда в един екстремен спорт - скалното катерене. Гьоко Згориградски, както е известен в средите на катерачите, бе напълно отдаден на страстта си и на това да изпитва възможностите си. Точно заради това се катери сам и без задължителното осигурително въже.

Очевидци на случилото се разказаха, че миналата година отново е паднал от същата скала, но е извадил късмет. Този път обаче резултатът е трагичен.