- Господин Павлов, през миналата седмица имаше неприятен сигнал за кости в купчини пръст на гробищния парк „Чародейка“. Какво точно се случва там?
- Мога да ви кажа, че лично аз отидох в гробищния парк веднага след публикацията в „Утро“, за да обходя сантиметър по сантиметър тази зона, за която вестникът писа. Истината е, че кости не видях никъде въпреки наистина лошото състояние на терена. Направих всичко това, защото това е изключително тежка тема за мен. Когато има проливни дъждове и водата отмива част от пръстта, екипът ни веднага допълва почвата и не се позволява увреждане на гробните места.
- Проблемният парцел III в „Чародейка“ какъв статут има точно?
- Този парцел III от номер 2 до 10 е предмет на кореспонденция в момента между „Обреден дом“ и Общината. Написал съм специално писмо за възможността повторно да се използват тези места за погребения, тъй като Наредба 7 на Министерството на здравеопазването за санитарните зони е отменена. В момента подготвяме писмо до Регионалната здравна инспекция, която ще трябва да даде своето становище какво можем да правим в този парцел.
В далечната 1984 г. тази зона е била определена като санитарна точно по въпросната Наредба 7. Този документ казваше нещо много важно - обособява зони от 3000 до 5000 метра, в които от хигиенни съображения не може да се разполагат гробове и да се извършват погребения. След въвеждането на наредбата цялото гробище „Чародейка“ влиза в тази зона. То обаче е така направено, че от нито една страна няма разстояние по-голямо от 300 метра от жилищни сгради. Там биват забранени изобщо погребенията. Това е времето на разрастване на гробищния парк в Басарбово. С течение на времето управата на „Обреден дом“ заедно с Общината се заема да докаже, че когато нашите предци са строили гробището в „Чародейка“, са се съобразили с природните дадености на местността. Всички подпочвени води се отвеждат така, че не заплашват жилищните райони. В северната страна има подходящ наклон и всичко се събира там. Затова има и разрешение да се правят отново там погребения.
Този парцел обаче, за който „Утро“ пише, все още е проблемен и се борим за него. Още в първия ми работен ден като управител на „Обреден дом“ се запознах с проблема и започнах стъпките за решаването му. В него има гробове, за които близките на покойниците се грижат и не заплащат никаква такса на Общината. Ние нямаме право да събираме пари за нещо, което не е наше. Първата ни работа беше да ремонтираме оградата въпреки несъгласието на хората от квартала. Намаляха бездомните кучета, поутихната емоциите и вече е ред на проблемния парцел III.
- Това означава ли, че действително до следващата Задушница всичко там ще е както трябва?
- Постижимо е и се надявам да стане реалност. Още нещо - близките на покойниците в този парцел трябва да могат да си откупят гробните места. Много искам да имаме добра новина в тази посока.
- Какво се случи в „Обреден дом“ през последните шест месеца от вашата работа?
- Резултатите на дружеството са добри и имаме много повече сключени граждански бракове спрямо същия период на миналата година. Връща се желанието на българина да се врече във вярност на любимия си човек в тържествена зала и това е чудесно.
Повишаването на резултатите ни в никакъв случай не се дължи на броя на починалите граждани, а на това, че повече хора са се обърнали към нас в този тежък за семействата момент. Разпознали са ни като партньор и са се доверили на екипа ни. За тези шест месеца направихме бързо и лесно достигането до сайта ни, в който всичко е ясно и точно - цени и услуги. Техниката ни помогна и да направим връзка в реално време между гробищните паркове и бюрото в центъра на града. Това улеснява гражданите, които с едно посещение в гробищен парк или офиса, могат да си платят всички такси, без да се разхождат до всяко място поотделно.
- На последната Черешова задушница много русенци бяха разочаровани от състоянието на гробищния парк в Басарбово.
- Тук витае погрешното мнение, че ние сме длъжни да почистваме тревата вътре в парцелите. Няма такова нещо - наша грижа са само алеите. Пътеките вътре са грижа на близките, като всеки би трябвало да поеме отговорността за една по дължина на гроба и друга по ширина. Ако всеки е отговорен към задължението си, няма да има този проблем.
Лично аз съм абсолютно безкомпромисен за друго - категорично съм забранил да се пипат цветята по гробовете. Имало е грозни сцени да се обират букети и да се продават след това отново на входа. Обществото има непоносимост към такова действие, а и не е нормално да се случва.
Другото, което също е голям проблем, са остатъците от храна по гробищата. Много хора носят в торбички кокалчета за бездомни кучета в парковете, а след това те ги разнасят и става ужасна работа. Екипът е уведомен и се старае да почиства такива отпадъци, но е добре и гражданите да се съобразяват с това. Ако няма храна, няма да има кучета и ще е спокойно. Предвиждаме да изградим система от видеонаблюдение в двата гробищни парка, да поставим тоалетни и специални контейнери за тревните отпадъци.