Политическата ситуация в България днес е "абсурдна, налудна и опасна".

Това заявяват интелектуалци в отворено писмо, адсресирано до президента Росен Плевнелиев.

"Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България - и с опасения за нашето общо бъдеще", пишат те до държавния глава. Писмото е подписано от писатели, режисьори, философи, лекари, журналисти.

"Намираме се в гранична ситуация, която предполага избора на едно от двете положения - или властниците да отстъпят и така да се отвори пътят на роденото в тези драматични условия гражданско общество, или управляващите да останат на ретроградната си позиция и страната ни да продължи да затъва в кризата и да се дискредитира още повече в очите на демократично мислещите ни съотечественици и на европейската демокрация", се посочва в писмото им.

Според тях сме управлявани от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, зависещо изцяло от капризите на партия "Атака".

"Цивилизационният стандарт на управляващото парламентарно мнозинство стана виден с назначението на Волен Сидеров за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - и то в деня, в който Сидеров провали Консултативния съвет за национална сигурност.

Неговите "демократични стандарти" проличаха в обръщението към нацията на председателя на НС Михаил Миков, който призова вътрешния министър да се разправи с протестиращите - и се опита да наложи ограничения върху редакционната политика на българските обществени и частни медии.

В същото време в столицата и големите градове протичат многохилядни протести срещу правителството и мнозинството в НС, които управляващите не чуват - въпреки че техните искания се подкрепят от мнозинството от българските граждани.

Паралелно с това сме свидетели на провокации, немислими за една страна в цивилизована Европа. По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат "граждански арести", пишат още те в писмото си.

Интелектуалците призовават президента Росен Плевнелиев, като единствената институция, която все още не е загубила доверието на народа, да вземе отношение, включително чрез обръщение към нацията, за да предупреди евроатлантическата общност за мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни.

"Настояваме за това, защото е възможно случващото се да бъде план за промяна в геополитическите приоритети на България – за откъсването ни от цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия. Възможно е това, на което днес ставаме свидетели, да цели налагането на санкции и отнемането на гласа на България в ЕС и бъдещо откъсване на страната ни от евроатлантическата общност", смятат интелектуалците.

Под писмото подписита си са поставили: Борис Христов – писател, Иван Теофилов - писател, Евгений Михайлов – режисьор, Георги Господинов – писател, проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев – философ, Богдан Глишев – актьор, Теди Москов – режисьор, Рада Москова – писател, Атанас Киряков – кинорежисьор, Марин Янев – актьор, Александър Петров – поет, Огнян Видев – музикант и др.

Копие от писмото е адресирано и до посланиците от ЕС, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, до председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.