Европейски санкции срещу Русия ще означават принудително спиране на работа за „Винпром Русе“ и 130 човека без работа, научи „Утро“. Според изпълнителния директор на предприятието Наталия Къснеделчева, руският пазар осигурява около 90% от приходите и загубата му, дори само за няколко месеца би била фатална. Русенският производител вече търпи сериозни загуби от руско-украинския конфликт и отбелязва спад на продажбите с над 30%.
Много клиенти се въздържат от поръчки, а за останалите трябваше да търсим обиколни маршрути за доставка през Беларус, което оскъпи макар и не с много продукцията. Най-сериозният удар обаче идва от обезценката на рублата спрямо еврото вследствие на кризата, което прави вноса в Русия много по-неизгоден, обясни Къснеделчева.
Дори санкциите да продължат само няколко месеца, „Винпром Русе“ няма да може да се върне вече на руския пазар, тъй като молдовци, грузинци и други само чакат да се отвори нишата, за да я заемат. Като реципрочна мярка руснаците може да спрат доставките на газ, което би направило невъзможна всякаква работа. На политиците е лесно да говорят за ембарго, за санкции, но кой и как ще компенсира бизнеса, пита директорът на русенския винзавод.
„Винпром Русе“ разработва нова стратегия за вътрешния пазар и прави първи продажби в нови територии като например в Гана. От две седмици вината от новата реколта на комбината се предлагат в нова бутилка и с нов етикет. Променена е и бутилката на ракията, която вече се доставя от България, а не както досега от Молдова. Тези стъпки обаче не могат да компенсират евентуална загуба на руския пазар, категорична е Къснеделчева.