Големият проблем на демокрацията днес е недоверието и скоростта на информацията, електронните медии, интернет пространството - ускоряват недоверието.

Трябва да си много динамичен, да променяш, да се съобразяваш, особено с потока информация сега във времето, когато светът е плосък. Това каза пред Нова телевизия председателят на НС Михаил Миков. БСП може би във вътрешен план е най-толерантната партия, независимо дали става въпрос за дискусия на закрит пленум и след това коментари навън или дискусия в пленарна зала. Тази толерантност я направи толкова издръжлива. В началото на 90-те БСП усети времето и затова някак си оцеля за разлика от другите бивши соц-комунистически партии, няма друга, добави Миков. Той подчерта, че БСП е силна партия. Тези, които бяха силни на власт формации в центъра, в дясно, те не преминаха сериозния изпит на опозицията, като опозиция. Тъжно ми е малко за СДС днес и опитите на т.нар. реформаторско дясно с този първичен антикомунизъм с лозунга "Червени боклуци". Дясното трябва да бъде модерно дясно. Нищо ново. Трябва да се смени подходът към представителството на дясното. Днес дясното е различно от преди 20 години. Днес дясното трябва да представлява работодателите и бизнеса. Днес дясното си играе с игрите на Чомски. Той казва: Окупирай. Не може подходите на модерната десница да бъдат откраднати с темата "Окупирай НДК" – когато се бяха събрали ПЕС. Това не е подход на дясното, това е левичарски подход. Това е абсурд, заяви Миков.

Той посочи, че БСП е показала, че може да сменя лидерски групи, но, когато тя прецени.

За протестите Миков каза, че категорично чуват хората на улицата. Чуваме и недоволството в страната, чуваме и критичното отношение на хора от партията. Категорично ги чуваме. Опитваме се в тази обстановка, парламента под блокада, под обсада да работим, да постигаме неща, които искат от нас, докато падне барикадата или докато кажем хайде стига сме работили така. Всякакви опции са възможни, включително и предсрочните избори, допълни Миков.

Няма нищо фатално в това да се ходи на избори. Единствените въпроси са какво се постига на тях, защо отиваме на избори. При президента си позволих да му прочета извод от февруари, когато КСНС единодушно каза: тежка политическа, икономическа и социална криза, няма друг изход освен предсрочни избори. Оказа се, че има-няма месец след изборите на 12 май, отново се казва предсрочни избори. Добре, ако ние не приемаме резултатите от изборите, ако не оставим НС да си върши работата, ако не оставим областните управители да си влязат в кабинета. Трябва да си отговорим на въпроса: можем ли, кълнейки се в демокрация да признаваме институциите и закона и да даваме право на този, който е на определена позиция, да докаже с делата си, а не с очакванията, коментира Миков. Той подчерта, че трябва да се намери добро взаимодействие, което е необходимо на страната в този момент. "ГЕРБ не можеше да преживее, че е в опозиция. Това, че имаха най-голям резултат на изборите замъгляваше най-важният въпрос в политиката – с кого?!

Власт на всяка цена – не, не и не. Власт, за да увеличиш в рамките на този месец, в който си имал барикадата детските добавки на 310 лева, си струва. Власт, с която да създадеш възможността за намаляване на тока, си струва. Струва си другата седмица да направиш нещичко за младежката безработица. България нямаше нужда от това, можехме да оставим ГЕРБ да управлява, щяхме да бъдем партийно много силна опозиция. Ако ГЕРБ сега управляваха нямаше много време да изкарат. Те бяха правителство на малцинство и преди, но се биеха в гърдите и казваха: ние управляваме сами, посочи Миков.

Обявяването на премиера преди изборите беше сигнал, че не само БСП ще решава въпросите, в случай, че участваме във властта. "Войната" пред МС е пресилено описание. Всеки участник на протестите е с различни тези. Профилът на Орешарски донесе подкрепа на изборите.