В изумителната акустика на недостроения храм „Всех Святих“ днес прозвуча за първи път патриаршеско молебствие. Негово светейшество Неофит посети за първи път в качеството си на глава на православната църква в България незавършения градеж и отслужи молебен за успешното довършване на строителството. Така бе отбелязан денят на храмовия празник на църквата, за която и патриархът, и присъстващите кмет на Русе Пламен Стоилов и представители на сдружение „Всех Святих“ се надяват скоро да бъде достроена и действаща. Обръщам се с отеческа обич към всички дарители досега и към тези, които тепърва ще се присъединят към тях, каза патриарх Неофит. Той не пропусна да пожелае „Бог да дава здраве и на инж.Патриков“, чиято фирма основно изпълнява строителните работи и, по сведения на запознати, до този момент строителният предприемач е вложил собствени около 300 000 лева в градежа на църквата. Според бившия кмет на Русе Божидар Йотов, който е и председател на сдружението „Всех Святих“, до този момент строежът на репликата на някога най-представителната русенска църква е погълнал около 3 милиона лева.
Приблизително още 250 000 лева са необходими, за да бъде финализирано строителството, каза кметът Пламен Стоилов. Той посочи, че статутът на самата постройка не е изяснен и би трябвало в скоро време този проблем да бъде решен. В момента тя е собственост на сдружението, а вариантите за нейното притежание са два: да стане собственост или на Общината, или на Русенска митрополия. За нас добрият вариант е тя да се предаде на Митрополията - само така ще може да бъде осветена и да се служи в нея, добави Стоилов, като поясни, че Общината ще поеме ангажимента за облагородяването на района наоколо. Ако сградата беше общинска обаче, не би било проблем да заделим 200 000 лева от някои продажби, които в момента правим, каза Стоилов, като не скри голямото си желание строежът да бъде завършен час по-скоро. След това вече Митрополията ще мисли за обзавеждането.
Предстои да се изгради нов иконостас и иконопис, каза патриарх Неофит. Според него главните икони и някои други от оригиналната „Всех Святих“ са запазени и ще намерят място в новия храм, но старият иконостас е нарязан на няколко сегмента и освен това е увреден от дървояд. Певници, столове и тронове пък са разпределени в различни църкви в епархията. Негово светейшество смята, че трябва да се помисли „за доброто благолепие на храма“, като в същото време призна, че Светият синод няма възможност да отделя средства, а разчита по-скоро на държавни субсидии. Затова той се надява русенският бизнес да помогне както за строежа, така и за вътрешната подредба. Като си спомним пожеланието на покойния български патриарх Максим да освети храма „Всех Святих“, се надявам дано се падне по Божия милост на мен тази чест, каза патриарх Неофит.