Малката Хърватия, която ще се присъедини към ЕС на 1 юли, носи като зестра толкова разнообразно, колкото и уникално наследство като вратовръзката - неизменен аксесоар за мъжката елегантност, кучешката раса далматинци, станала известна благодарение на Уолт Дисни, и световноизвестни спортисти.

"При всеки повод, когато хората отричат влиянието на малки държави в Европа, трябва да си спомнят, че хърватите ни държат за гърлото", написа Норман Дейвис в книгата си "Европа - една история". Историкът имаше предвид, разбира се, вратовръзката, носена ежедневно от над 700 милиона мъже по света, чийто корен е хърватски и е свързана с любовта и отдаването.

"В продължение на векове момичетата окачвали около врата на любимите си, заминаващи на война, шалове, символ на любовта и верността", обяснява произхода на използването на вратовръзката Мариян Бушич, основател на хърватската неправителствена организация Академика. Хърватските войници във френската армия по време на 30-годишната война през 17-ти век носели този аксесоар, който ги отличавал и обяснява последвалата известност на вратовръзката. Луи XIV също я възприел и оттам вратовръзката се разпространила първо във Великобритания, а след това и в останалата част от Европа и в света. Думата кроата (хърватин) се среща в множество езици като основа на думата вратовръзка.

В света на кучетата далматинците имат почетно място заради необичайния им вид, дължащ се на бялата им рокля на черни или кафяви точки, но също и заради това че Уолт Дисни ги превърна в герои на известната си анимация "101 далматинци" (1961 г.).

Името на кучето идва от Далмация, известна област в Хърватия, прочута със своите величествени пейзажи и безброй острови. Още от 16-ти век се срещат писмени следи в архивите на църквите и картини, представляващи гъвкавото и пъргаво куче със среден ръст. Но без съмнение спортистите са най-известната марка на страната с население от 4,2 милиона души. Много от тях са в световния елит в съответните им дисциплини и това важи както за индивидуални спортисти, така и за отбори.

"Мисля, че е прекрасно, че Хърватия произвежда толкова качество в областта на спорта. Спортистите са отлична препоръка и пример, илюстриращ потенциала на страната", заяви 47-годишният Ръсел Оуенс, британски гражданин, който живее в Хърватия. От шампионите в алпийските ски Яница и Ивица Костелич до легендата на световния тенис и шампионката по скок на височина Бланка Влашич, всички успяха благодарение на таланта си да достигнат до върха въпреки препятствията. При отборите хандбалистите, световни шампиони през 2003 г., и олимпийски шампиони през 1996 и 2004 г., и ватерполистите, световни шампиони през 2007 г., са сред най-известните.

Без да забравяме баскетбола, който даде на света недостижимия Дражан Петрович, отишъл си без време през 1993 г., и легендарния Тони Кукоч, три пъти шампион на НБА с Чикаго Булс редом до Майкъл Джордан. Хърватия ще донесе в багажа си и удоволствието от изисканите храни със своята шунка от Воднян, на полуостров Истрия. Производителите на шунката, която е национална гордост в Хърватия, се надяват, че скоро тя ще се превърне в първия продукт на страната, получил европейски етикет за защитен произход под наименованието "прошуто".