Търговецът Хасан Тахиров от Кърджали успя да докаже пред съда, че отпадъците от преработката на тютюна не са акцизна стока и спечели дело срещу митниците в Административния съд, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Тахиров има фирма "Табак интернационал" ЕООД и изнася нарязан тютюн в Швеция, дейността му е изцяло по интернет. Миналата година в началото на юли обаче митнически служители му съставили акт за административно нарушение, връчено му е и наказателно постановление. Акцията на митничарите се случила след негово писмо до Агенция "Митници", в което той иска разяснения за режима на търговията със суров и изсушен тютюн. Служителите направили щателна проверка в дома на Тахиров, който живее извън Кърджали в къща под телевизионната кула на Стръмни рид. Взети са всевъзможни проби, а централната митническа лаборатория е извършила анализи, за да установи гони ли са продуктите за пушене. "Суха листна маса с мирис на тютюн", "Тютюневи жили", "Смлян тютюн", "Отпадък от тютюн", "Суха нарязана листна маса с мирис на тютюн", "Сух тютюн на листа" – това са стоките, които Тахиров пакетира в дома си и изпраща в скандинавската държава.

Лабораторната експертиза установила, че само "Отпадък от тютюн" попада в списъка на акцизните стоки, тъй като раздробената листна маса е годна за пушене. Това е и причината на Тахиров да бъде връчено наказателното постановление. Той обаче го обжалва пред Районния съд в Момчилград, където е констатирано, че експертизата не доказва заложеното в закона определение за тютюн за пушене. Така казусът на търговеца отива в Административния съд в Кърджали, а магистратите постановяват решение в негова полза – "Отпадък от тютюн" не е акцизна стока. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Продавам по 20 тона пакетиран тютюн годишно, интересът в Швеция към ориенталските сортове е много голям. За скандинавския пазар България може да изнася и до 500 тона от сортовете, отглеждани в Кърджалийско. У нас никой не говори за приложението на никотиновата вода, а в Швеция я ползват за лечение на домашни любимци. Самото растение е като екологичен филтър за почвите, в много дворове и градини хората сеят тютюн с тази цел", разказва Хасан Тахиров и показва опаковки от четвърт, половин и един килограм, готови за експорт. Той е категоричен, че у нас тютюнопроизводителите са много ощетени от фирмите-изкупвачи на суровината заради ниските цени. За 1 килограм от отпадъците аз получавам 15 евро от шведските ми контрагенти, които обаче го препродават на двойно по-високи цени, признава Тахиров. Консултант в бизнеса му е британски експерт, който е специалист по родопските тютюни и е работил дълги години в една от най-известните компании "Сокотаб".

Хасан Тахиров е и шведски гражданин. През 70-те години на миналия век той успява да избяга и се озовава в Малмьо, където изгражда няколко супермаркета и кафене. Роденият в кирковското село Дюлица предприемач обаче се завръща през 1998 г. и се установява в Кърджали. Надявах се, че с идването на демокрацията е въведена и пазарната икономика, но не знаех, че партийни олигарси ще ме принуждават да играя по схемите им и ще съм под техния натиск и контрол, разказва той с разочарование. Сега обаче след поредното съдебно решение е обнадежден за бизнеса си.