Изключително мобилно, малко и удобно за паркиране, изцяло електрическо превозно средство с ултрамодерен дизайн. Това е „Рено Туизи“, идеално за градски условия и особено за дами. Вратите му се отварят като крила, предното стъкло продължава в стъклен покрив. Туизи е двуместно, но второ място зад шофьорското е най-подходящо за дете или за слабичка приятелка. Базовата версия не глези с много екстри, но пък с доплащане автомобилчето може да се оборудва с почти всичко от най-новата мода в бранша.
Мъникът заслужено привлече вчера погледите на минувачите по площад „Свобода“. Той беше един от експонатите, които „Клъстер инвеститори в зарядна инфраструктура и електрически превозни средства“ показа на русенци с възможност за тест драйв. След няколко кръгчета следваха неизменните въпроси: за цената, скоростта, пробега с едно зареждане. Туизи струва 15 хил. лева, още толкова обаче струва батерията му. „Рено“ предлага тя да се вземе на изплащане срещу 50 евро на месец. Максималната скорост е 80 км. в час, с едно зареждане се изминават 80-100 км. 
Другият електромобил, който впечатли повече господата, е италианският „Тазари“. Той също е стилен, елегантен, но е много по-близо до традиционния автомобил. Има две места, но седалките са една до друга, освен това разполага и с багажник. Развива скорост до 100 км в час, а максималният му пробег с едно зареждане е до 140-160 км. Удоволствието обаче никак не е евтино. Цената на колата е 40 000 лева, а за батерията се плаща по 60-70 евро на месец.
На площада бяха показани още познатото „Пежо Йон“, електрически велосипеди и скутер.
Освен че са екологични и се движат пъргаво и безшумно, „горивото“ на тези чудеса излиза до 2-3 пъти по-евтино от бензина или дизела. Големите спирачки пред електровозилата са две - високата цена и липдата на зарядни станции в Русе, въпреки че сме първият град с перфектна нормативна база за тях.