Българите се нареждат на пето място в света по порочност, сочи класация на агенция "Блумбърг".

Водещата световна бизнес агенция е подредила страните по степен на безнравственост на техните жители. Резултатите са опровергали теориите на икономистите: нивото на потребление на алкохол и наркотици не е свързано със степента на богатство на страните. Най-порочната държава в света е относително богатата Чехия, а най-невинната - бедната Замбия.

При съставянето на класацията са взети четири показателя: средно количество алкохол, което изпива всеки възрастен жител на страната, броят на изпушените цигари, разпространение на наркотиците /сред хората на възраст от 15 до 64 години/ и общите загуби от хазарт в проценти от БВП.

Десетката на аморалните държави се оглавява от Чехия с общ резултат от 64,5 точки. На следващите три места се нареждат съответно Словения, Австралия и Армения. С общ резултат от 54 точки нашата родина е заела почетното пето място.

Този резултат е получен на базата на следните данни: 11,4 литра изпит алкохол; 2822 - изпушени цигари; 0,82% от БВП загуби от хазартни игри; 1% употреба на амфетамини; 2,5% - канабис; 0,6% шмъркане на кока; 0,7% консумация на екстази.

Нещо повече в тази класация ние оставяме далеч зад себе си страни, с които ние често сме се сравнявали през последните 20 години и сме губили. Така например близките ни по манталитет гърци са едва десети с 49,2 точки. Турция е почти на дъното на 49-та с 18,7 точки.

За най-непорочна страна експертите са посочили африканската Замбия, която се нарежда сред стоте най-бедни държави по света. Друга любопитна подробност от класацията е, че държавите най-големи производители на наркотици - Колумбия, Мексико и Венецуела - не потребяват в такива количества своя фирмен продукт.