Северна Корея предупреди, че може да извърши четвърто ядрено изпитание в отговор на позицията на ООН, която продължава да осъжда ядрените и ракетните програми на Пхенян, предадоха световните агенции.

"Не изключваме нова форма на ядрен тест, целящ да укрепи  отбранителния ни потенциал", обяви севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от Корейската централна телеграфна агенция.

В изявлението се посочва, че учението ще включва "по-диверсифицирана ядрена отбрана", която ще се използва за цели на средни и далечни разстояния "с различна сила на удара", информира Ройтерс.

От 2006 година КНДР вече е провела три ядрени опита, въпреки че резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на страната всякакви дейности, свързани с ядрени технологии, припомня ИТАР-ТАСС. През 2006 и 2009 година севернокорейските специалисти взривиха плутониеви заряди. Ядреното устройство, което бе използвано при изпитанието през февруари миналата година, обаче остана неизвестно. Южнокорейски военни експерти предполагат, че този заряд би могъл да бъде уранов.

В четвъртък 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха като нарушение на резолюциите на ООН изстрелването от Северна Корея на балистични ракети, допълва Ройтерс. Това стана, след като в сряда Северна Корея изстреля две балистични ракети със среден обсег "Родон".

В петък Съветът на ООН по правата на човека пък заяви, че Съветът за сигурност трябва да обмисли санкции и международни съдебно преследване срещу севернокорейските лидери за престъпления срещу човечеството.

Съветът по правата на човека реагира на неотдавнашен доклад на анкетна комисия към ООН, установила доказателства за системно нарушаване на човешките права, включително масово пращане в затвора, убийства, изтезания, изнасилвания и глад.

В резолюция Съветът посочи, "че има основателни причини да смята, че в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството в резултат на политика, установена на най-висше държавно равнище от десетилетия".

В резолюцията се призовава да се наложат санкции срещу онези, които носят най-голяма отговорност за престъпленията срещу човечеството.