Около стотина протестиращи преследват всеки депутат, който напуска сградата на Народното събрание, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Освен скандиранията те ги замерят с предмети и домати. Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски беше уцелен с домати от протестиращите пред служебния вход на Народното събрание. Неговият колега Йордан Цонев бе ударен с бутилка вода. Цонев на няколко пъти спираше и повтаряше: Не мога да се прибера в дома си. След като стоя над един час в стаята на председателя на парламента, премиерът Пламен Орешарски напусна сградата на Народното събрание под охрана, като заяви, че не се чувства заложник на протестиращите. Зам. председателят на НС Мая Манолова също не беше допусната да премине през веригата протестиращи.

Между 9 и 10 часа тази сутрин около 500 граждани се бяха събрали пред сградата на Народното събрание. Регистрирани са опити за провокиране на напрежение, съобщиха от МВР. Полицаите продължават да изпълняват ангажиментите си по охрана на обществения ред и обезпечаване на сигурността на всички граждани. В района на парламента има засилено полицейско присъствие. В СДВР се получават сигнали за подготвяни провокации по време на днешните протести. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирния характер на организираните протестни прояви и да търсят съдействието на униформените.

Зам.-председателката на НС Мая Манолова се опита да се срещне и да разговаря с протестиращите пред централния вход на парламента. Тя покани всички, които имат предложения за промени в Изборния кодекс да ги представят днес в 15 ч., когато има заседание на парламентарната комисия. Манолова, обаче, беше освиркана и тъй като към нея полетяха домати, яйца и кроасани, тя не можа да продължи да разговаря с протестиращите и се наложи да влезе в сградата на парламента.

"Няма как в една демократична държава проблемите да се решават без разговори, без диалог. Поканила съм онези, които имат предложения да дойдат днес в 15 ч. в парламента", обясни Манолова пред медиите.