Мафията, срастването на държавата с организираната престъпност е съвсем видимо. Имаме фасадна демокрация, която показваме пред европейските партньори и казваме: на нас всичко ни е наред, вижте какви закони си написахме.

Това каза пред бТВ говорителката на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Протестиращите съвсем не са пренебрежима част от населението. В държавата нещо не е наред. И затова хайде да се съберем всеки в своята област, от която разбира. Да се съберем по групи. Всеки да си направи анализ в неговата област, после да се съберем заедно по групи, вече да се стигне до много по-конкретни идеи и те да се представят така на политиците, че те да не могат да откажат, призова Куцкова във връзка с Хартата за разграждане на плутократичния модел на България, подписана от над 60 известни юристи, преподаватели, еколози, културни деятели, общественици.

Тези, които мислят, че тази харта е платена отвън, Куцкова ги попита: "Кое не е истина, от това, което пише вътре в хартата, кой плати, за да се напише тази лъжа. Това е нелепо". Куцкова заяви, че огромното мнозинство от хората са показали, че не са безразлични.

"В предишни години много се задушавах от това, че ставаха такива безобразия, а никой не реагираше. Казвах си: защо е толкова апатичен този народ, но сега съм много въодушевена. Ако тази изключително впечатляваща енергия и много идеи, които се появяват, се впрегне в това да се направи нещо положително, мисля, че политиците няма да имат изход, подчерта Куцкова. Според нея, зимните протести са били по-гневни и хаотични и заради цените на тока, "но те също имаха положителен заряд".

По съдебната тема, Куцкова коментира, че ВСС е направил много поразии. "Съюзът на съдиите отдавна предлага парламентарната квота на ВСС да не се избира чрез политически приближени хора, а чрез представителите на гражданското общество", каза още Куцкова.