Полицията и общинското звено КООРС засилват контрола във вилните зони, след като наскоро виладжии в Буйна Яна пропищяха от крадци, за което „Утро“ писа. Това се договориха на работна среща в сряда директорът на Областната дирекция на МВР Георги Великов и кметът Пламен Стоилов. В заседанието участваха още шефовете на районните полицейски управления, на КООРС и на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“.
Общината ще увеличи лимита за гориво на автомобилите, с които смесените екипи на КООРС и полицията патрулират във вилните зони. Ще има промяна и в графиците на патрулните коли. Те ще бъдат съобразени с времето, мястото и концентрацията на престъпленията.
От своя страна полицията се ангажира да увеличи честотата на автомобилните обходи в уязвимите зони през тъмната част на денонощието, когато действат обикновено крадците. Полицейски служители ще беседват с хората, които живеят в крайградските зони. Идеята е от тях да се информират за извършените посегателства върху имотите и за размера на нанесените щети.
Двете страни се договориха още полицаите да следят и да проверяват за лица, които обитават чужда собственост, да изясняват самоличността им, превозните средства, които използват, и дали са съпричастни към извършените престъпления. Много от пострадалите хора се оплакват, че са жертва на гастролиращи престъпници, които се самонастаняват в празните вили.
Ще бъдат засилени и проверките на пунктовете за черни и цветни метали, както и на местата и лицата, които предлагат строителни материали втора употреба. Тази мярка се налага, защото обикновено крадците обират вилните зони, за да припечелят от продажба на вторични суровини.
Полицията и Общината призовават гражданите да им съдействат, като своевременно информират органите на реда за посегателства върху имуществото им или за предпоставки за такива действия.