Историята познава няколко случаи, в които война между държави е започвала заради нелепи случки, пише руското списание "Вокруг света". Заради бездомно куче, футболен мач или дъбово ведро, това са само някои от причините, заради които са започвали истински войни.

Бездомното куче
През 1925 г. на пограничната застава в Перич един гръцки войник преследва бездомно куче, което тича към българската граница. Български граничар убива гръцкия войник, тъй като вижда, че въоръжен гръцки войник иска да пресече границата. На следващия ден гръцката армия унищожава българската застава. АКо не е била намесата на Лигата на нациите, войната щеше неизбежно да избухне.

Ведрото
Според една легенда през 1325 г. войник дезертира от Болоня в Модена, като със себе си взима само дъбовото ведро, с което пои коня си. Властите в Болоня не настоявали за екстрадирането на беглеца, но поискали да им бъде върнато ведрото, тъй като то било собственост на града. Гордите моденци отказали и между двата града започнала война, която продължила 22 години и която Болоня губи.

Брадата
Войната между Венеция и Турция от 1500 г. не е толкова продължителна, но поводът за нея е нелеп. Султанът поискал от венециански пратеник да спазва източния етикет и да се закълне в брадата си, когато уверява турците, че неговото правителско е приятелски настроено към тях. Тогава венецианецът отговорил, че в неговия град не се носят бради, след което султанът възкликнал: "Значи Венеция е страна на маймуни!". Венецианците сметнали това за обида, достатъчно сериозна, за да започнат война, която обаче турците спечелили.

И така нататък, и така нататък ...
През 1653 г. шведският крал, разглеждайки договор за съюз с Полша, забелязва, че при изброяването на титлите му фразата "и така нататък" се повтаря два пъти, докато при изброяването на титлие на полския монарх това се случва три пъти. Започнала ожесточена дипломатическа кореспонденция, която завършила с война, продължила от 1655 до 1660 г. и която Швеция спечелила.

Ухото
Приина за войната между Англия и Испания в периода 1739 - 1742 г. сава отрязаното ухо на английския търговец Робърт Дженкинс, което той показва в британския парламент. СПоред Дженкинс ухото му е отрязано от испански офицер, който инспектирал кораба му в Хавана. Англия отдавна търсела повод за война с Испания заради карибските територии. Британските политици сметнали отрязаното ухо на сънародника им за достатъчна причинаи военните действия започнали, но приключили без успех за нито една от страните.

Футболът
През 1969 г. се разразила "футболна война" между Салвадор и Хондурас.След поражение на националния отбор от Салвадор, Хондурас прекратява дипломатическите си отношения със съперника. Тогава салвадорские войски пресичат границата с Хондурас. В крайна сметка е постигнато примирие, но благодарение на международно посредничество.