Трябва да се създаде десен реформистки блок, който да отвоюва държавата от мафията и да я върне на държавата.

Това заяви в политическия си доклад председателят на ДСБ Иван Костов на 11-то Национално събрание на партията, което се провежда в НДК.

Истинската реформаторска десница трябва да върне истинските демократични европейски ценности, подчерта Костов и продължи: Днес почти половината от българските граждани не са представени в парламента, тези хора са от активната част на страната и искат да бъдат чути. Арогантните назначения на Станишев и Доган, скандалите около Сидеров и Борисов, сринаха доверието към политическото представителство, каза той.

БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ са колкото далече от политическите си послания, толкова и близо една до друга, това изкара хората по улицата, каза той. Най-общо казано, ги е страх да управляват. И продължи: демокрацията е представяне на различията и диалог, сега всичко това е подменено със скандали. Всички парламентарни партии представят днес чужди на гражданите интереси и гонене на власт, представяни от гонещи се на глутници политици. Това е резултат от дългогодишните опити на ДС с политическо и медийно вмешателство да отстрани знаещите и можещите от управлението.

Какви са политическите възможности на протестиращите днес, запита Костов в доклада си. През февруари те бяха изиграни от група политици, които окупираха цялото политическо пространство. Утре събитията могат да върнат Борисов и ГЕРБ на власт, после могат да го свалят. В политическа безизходица сме, констатира Костов.

Протестиращите и улицата не могат да променят статуквото, не могат да излъчат управление и всеки техен опит има опасност да върне мафията на власт, каза той.

Протестиращите са граждани, не са политици, а обществото е в политическия капан. Промяната на Изборния кодекс няма да попречи да се върнат днешните политици на власт. Какво можем да очакваме? Сега връщането на политиците от Тройната коалиция и днешните им първи стъпки в управлението води до ескалиране на политическите рискове в нова криза. Протестиращите днес усещат опасностите – че трябва да се спасяват, примерно не БДЖ, пенсиите и работните места, а българското общество и държавата. Трябва модернизация на страната. Но регресът в социалната, финансова и икономическата система се дължи на нежеланието на основната част от българското общество да промени живота си в европейска посока. Това разколебава политиците, които искат да променят статуквото.

Парализиращият управлението страх идва от съпротивата на обществото към западната европейска модернизация на България. Защо у нас мафията си има държава - защото представителната власт не е демократична, а олигархична, каза Костов. А политическото поведение отговаря на природата им, допълни той.

За мен тези всичките партии на власт в последните години са наши врагове, те не са ни политически опоненти, затова цялата ни съпротивителна енергия трябва да бъде насочена към тях, констатира Костов. Тези политици си имат имена - това са Сакскобургготски, Доган, Станишев, Борисов, Цветанов.

ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Борисов. ПЕС атакуват Борисов и не искат да видят истинското лице на Станишев. Г-н Барозу е посъветвал наскоро българските политици да се разберат – ами, те са се разбрали и от това произтичат нашите беди, посочи Костов.

Извънпарламентарните партии не се държат като опозиция на статуквото с изключение на ДСБ. Ние се провалихме на изборите, част от членовете ни загубиха мотивация, това обхвана и периферията на избирателите ни. Това са признаци, че ние се провалихме, че нашите послания не стигат до нашите поддръжници - това е признак на слабост, призна Костов.

Протестиращите виждат мафиотизираната политика и грозното лице на олигархичната власт, това не увеличава обаче доверието към нас. Питат ни защо допуснахте това? Потърсих вината и в себе си, наистина имам лична вина, че не съм спрял мафията. Отговарям си, защото не ни достигаха воля, умения и енергия. Възлагах надежди на членството ни в НАТО и ЕС, но те не се оправдаха. Трудната задача на ДСБ е заедно с истинските демократи да променим отношението на Запада към нашата политическа реалност. Моето мнение е, че западните ни партньори нямат политически код да разберат случващото се у нас. На това се дължи моето политическо и лично решение да подам оставката, за да намерите вие правилния път да излезете от тази ситуация, посочи Костов. Реформаторските идеи се нуждаят от ново реформаторско дясно ръководство на ДСБ, смята той.

Националното ръководство досега и водачите на листи на последните избори се събрахме и с голямо мнозинство номинирахме г-н Радан Кънев за председател на ДСБ, припомни Костов. Предлагам на Националното събрание да го изберем за водач на нашата партия, той има нужните качества, лидерът в него се събужда, а хората го даряват с подкрепа и доверие, даде оценката си Костов.

От 587 делегати по списък в работата на 11-то Национално събрание на ДСБ участват 413 члена на политическата партия.

"Бяхме свидетели на провала на управлението на ГЕРБ, което има социално и икономическо измерение", заяви в уводните си думи члена на партията Росица Рачева от трибуната на форума. "Вместо да се търси решение се премина към предсрочни избори. Енергията по време на кампанията бе фиксирана към манипулации и фалшификации, които отключиха гражданската енергия с призиви "Не на мафията!", посочи тя. Това изкара хиляди хора отново на улицата. Дълбоко съм убедена, че политиката може да се прави честно и в полза на хората, за да се възстанови справедливостта и честността в българската политика, каза Рачева.