Индонезия предизвика изкуствено силни валежи над районите на остров Суматра, обхванати от горски пожари, които станаха причина за невиждано замърсяване в Сингапур и Малайзия.

От създадените с помощта на самолет облаци над провинция Бенгкалис, северозападната част на Суматра, където са повечето пожари, се изляха поройни дъждове. Операцията по създаването на изкуствени облаци ще продължи и днес с помощта на два самолета, предаде АФП, като се позовава на информация от Агус Вибово, ръководител на Агенцията за управление на катастрофите.

Извънредно положение е обявено в провинция Риау, където са повечето горски пожари, а индексът на замърсяването надхвърли 400, което според властите е опасно равнище.

Освен това подготвени са три хеликоптера, които ще изливат големи количества вода върху огнищата, с които пожарникарите на място са безсилни да се справят, тъй като почвата в джунглата представлява гигантски торфища.

Пожарите предизвикаха облак от гъст дим, който се разстла до съседните Малайзия и Сингапур. В Сингапур замърсяването достигна равнище опасно за живота на възрастните хора и болните, но според последните съобщения днес то е паднало до по-нормално ниво.

В Малайзия замърсяването е рекордно за последните 16 г. в някои южни райони и специално в град Муар, където властите обявиха извънредно положение.

Индонезийските власти и неправителствените организации подозират собствениците на плантации, произвеждащи палмово масло, и производителите на хартия, че са предизвикали пожарите, за да разчистят концесиите си с по-малко разходи.