200 лева обезщетение ще плати доставчик на интернет и телевизия на свой клиент заради техник, който му повредил телевизора. Така реши Районният съд, но делото със сигурност ще продължи и пред другите инстанции.
През юни миналата година човекът поискал да замени досегашния си приемник за цифрова телевизия с по-съвременния САМ модул. Дошъл техник, извадил модула от чантата си и го включил в куплунга на телевизора, но скоро след като си тръгнал на екрана излязло съобщение „липсва САМ модул“. Дошъл втори техник, който почовъркал с игла из вътрешностите на уреда и се произнесъл, че модулът е повреден. След още един ден се върнал първият „майстор“ и установил, че купеният преди няколко месеца смарт телевизор се нуждае от ремонт. Клиентът го занесъл в сервиз, но там не му признали гаранцията. Оказало се, че повредата е заради неправилно поставяне на модула.
Сега вбесеният клиент съди компанията за нанесените вреди и иска 1000 лева обезщетение, защото не можел да ползва телевизора си за връзка с дъщерята и внучето в чужбина, както и разноските в сервиза.