При паркиране в забранена зона гражданите не могат да черпят права от собственото си неправомерно поведение. Сумата от 40 лева, която се плаща за паяка, няма санкционен характер, а представлява такса за услугата „репатриране“. Размерът на сумата е определен законосъобразно. Билетите за вход, които се издават, не нарушават закона. А Общината изобщо не е длъжна да издава и касов бон.
Това накратко са изводите на Административния съд, с които той отхвърли жалбата на адвокатката и бивша депутатка Анели Чобанова срещу принудителното вдигане на колата й с паяк.
На 28 март тази година Чобанова паркирала за малко на „Г.С.Раковски“, но краткото време се оказало достатъчно колата й да бъде репатрирана от служители на ОП „Комунални дейности“. Но не й е издаден акт за нарушение. Единственото, което е получила, са два билета за вход по 20 лева всеки, на които нито пише кой и защо ги издава, нито подлежат на обжалване пред съд. Чобанова все пак решила да опита и завела делото. Но жалбата й бе отхвърлена. Нещо повече - съдът постанови Чобанова да плати 150 лева разноски по делото. Решението на РАС обаче не е окончателно и подлежи наобжалване.