Русенският производител на малки маневрени локомотиви „Експрес Сервиз“ стъпи на още един пазар, пласирайки първата си машина за Украйна, научи „Утро“ от маркетинг-мениджъра на фирмата Цветелин Колев. Поръчката е изпълнена за голяма тамошна фирма за превоз на пропан-бутан, с която са установени контакти по време на миналогодишното изложение „Иннотранс“ в Германия. Локомотивът ще се използва за маневри по депата с цистерните на компанията.
Това е дизелов модел с два двигателя от серията MDD 3-00. Произведен е специално за Украйна, където междурелсието е различно, обясни Колев. „Експрес Сервиз“ пласира вече осма машина от тази серия, а в момента изработва още една за поръчител от Босна.
Минилокомотиви за маневрени дейности на „Експрес сервиз“ вече работят в Египет, Турция, Англия, Китай, Косово. Увеличените поръчки принудиха фирмата да построи миналата година още един цех с площ от 1300 кв.м. Наскоро компанията поиска да купи бившето жп разтоварище в Образцов чифлик, което само преди няколко месеца с решение на Министерски съвет беше прехвърлено в собственост на Общината. Дружеството има намерение да разширява производството си на нови локомотиви и ремонта на стари и проявява интерес към имота, който се намира в съседство с наличните му мощности. Очаква се на първи етап там да се разкрият 50-60 нови работни места, като в перспектива сегашният производствен капацитет се увеличи двойно.