- Д-р Шаханова, има ли случаи, в които хората се подлагат на операция за катаракта и въпреки това зрението им не се подобрява?
- Да, и този въпрос се задава от пациентите не много често, но достатъчно, за да му се обърне специално внимание. Давам ви пример с пациент, опериран за катаракта /перде/ преди седмица. На контролен преглед съобщава, че зрението му не се е подобрило след операцията. Тогава се установява дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Нямаше да бъде изненада или разочарование за пациента и офталмолога, ако този човек беше посещавал своя очен лекар от самото начало на дискомфорт и влошено зрение. Когато катарактата е напреднала, тя е пречка не само пациентът да вижда добре, но и за визуализиране на промените в очното дъно. Така при закъснелия преглед при очен лекар по повод на оперативното лечение на катарактата офталмологът не може да предвиди резултата от операцията. Затова е добре да се запознаем и с другите причини за влошено зрение.
- Какво представлява макулната дегенерация,  свързана с възрастта?
- Тя е хронично прогресиращо заболяване, което води до влошаване на зрението и е водеща причина за слепота по данни на Световната здравна организация. По света от макулна дегенерация, свързана с възрастта, /МДСВ/ страдат над 150 милиона души. Това е състояние, което засяга хора над 50 години и предизвиква постепенна, а понякога и пълна загуба на зрението. За съжаление е необратима. Заболяването засяга централния участък на ретината - макулата, която е ключова зона за зрението, с която виждаме фините детайли. Периферното зрение обикновено не е засегнато. Пациентите виждат предмет или лице, без да различават ясно очертанията им. Задачи като четене и шофиране рано или късно стават невъзможни. Това очно състояние е главната причина за загуба на зрението при възрастните хора.
- Има ли разновидности?
- Има суха и влажна форма. Сухата се среща при 85% от хората с това заболяване. Тя може да е резултат от изтъняване на ретината поради напредване на възрастта, изменения в пигмента на ретината или и двата процеса. Част от нервните клетки в ретината се променят и така се ограничава способността на пациентите да различават малките детайли. Тези промени се развиват бавно, а промяната на зрението е постепенна.
Влажната форма обхваща 15% от пациентите. Тук има изтичане на кръв или плазма зад макулата от абнормно разраснали се кръвоносни съдове. Тази филтрация предизвиква смърт на клетките на ретината и води до образуване на петна със загуба на зрението. Тази форма на МДСВ е по-рядко срещаната, но тя причинява по-големи увреждания, по-значително намаляване на зрението.
- Защо все пак отслабва зрението с възрастта?
- Отслабването на зрението с напредване на възрастта и МДСВ не възникват случайно, а се развиват под въздействието на определени рискови фактори. Те влияят отрицателно на защитните механизми на очите и поради това са едни от причинителите на макулната дегенерация, свързана с възрастта. Познаването на рисковите фактори подпомага превенцията на заболяването.
Освен възрастта, от значение са семейната генетична предразположеност, полът - жените са по-застрашени поради ниските нива на естроген след менопаузата и по-голяма средна продължителност на живота, неправилното хранене - бедна на каротеноиди и витамини храна, затлъстяването - при променен метаболизъм на мазнините необходимите мастноразтворими каротеноиди лутеин и зеаксантин не достигат до окото в достатъчни количества, прекомерното излагане на слънчева светлина, тютюнопушенето, сърдечно-съдовите заболявания като хипертония, атеросклероза и др. Лошото кръвоснабдяване влошава храненето на ретината.
- Какви са симптомите на това заболяване?
- Първите симптоми на МДСВ много често остават незабелязани. Част от тях са, че правите линии се виждат вълнообразно, по време на четене буквите се „губят“, трудно се различават цветовете, значително намалява зрението в по-слабо осветени помещения и на тъмно.
В напредналия стадий на заболяването засегнатите хора започват да виждат тъмни петна в центъра на зрителното поле. Обичайните действия като четене, писане, гледане на телевизия, шофиране и други стават невъзможни.
От жизнено важно значение е да се направи консултация с очен лекар, за да може развитието на заболяването да бъде забавено или избегнато, колкото е възможно по-рано. Хората над 40-годишна възраст е добре да посещават редовно офталмолога си, особено ако в семейството има данни за МДСВ.
- Как се установява заболяването?
- Диагностиката се осъществява с помощта на Кохерентна томография /очен скенер/, което е неинвазивно изследване, без вкарване на контраст. С такава апаратура разполагаме в нашето отделение на МБАЛ „Медика“. След диагностициране на заболяването Очно отделение осъществява и лечението на пациентите.
- Лекува ли се това възрастово заболяване?
- Възможностите за лечение днес се изразяват в следното - при сухата форма се препоръчват хранителни добавки, микроелементи, витамини, каротеноиди, помагащи да се забави развитието на заболяването. Особено важни са периодичните контролни прегледи, защото в част от случаите тази форма на заболяването преминава във влажна.
При влажната форма на МДСВ се провежда инжектиране на медикамент в стъкловидното тяло на окото. Тук резултатите са обнадеждаващи. Целта е да се спре изтичането от кръвоносните съдове. Това може да забави, дори да предпази зрението от по-големи увреждания.
- Плащат ли пациентите за тези дейности?
- Това лечение е по договор със Здравната каса, а цената на медикамента се поема от здравното заведение МБАЛ „Медика“, така че за пациентите е напълно безплатно.