За седми пореден ден хиляди се събраха на площад "Независимост" да протестират срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, срещу олигархията, която не излиза от властта, срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже.

Тази вечер хората изпълниха площада по-рано и в 19.00 часа на жълтите павета пред Министерския съвет са около 7 000-8 000 души. На един от плакатите, които бяха издигнати се чете: "Стига политическа бутафория, след вас държава не никне". На друг плакат пише: "Притури се планината", както се пее в песента на певицата Стефка Съботинова. Масово тази вечер хората носеха плакати с надпис "Лумпен" в отговор на депутата от БСП Христо Монов, който заяви, че протестиращите са "интернет лумпени".

В социалната мрежа фейсбук протестиращите са написали за днешния протест: "Ние сме хората, които не сме представени в парламента. Някои са гласували за партии, които не успяха да преминат бариерата. Други са дали гласа си за парламентарно представени сили, защото са повярвали на обещанията им, а вместо това получават пошъл спектакъл. Има и негласували, но все пак омерзени и погнусени от разиграващия се грозен сериал по върховете на властта".

Гражданите обявяват, че протестират заради присъствието на хора като Делян Пеевски в Народното събрание. "Протестираме срещу избора на Волен Сидеров за шеф на комисия "Антимафия". Протестираме срещу епидемията от "катарзис", позволяваща на всякакви политически и морално компрометирани лица да бъдат назначавани на високи държавни постове. Протестираме срещу това, че е напълно неясно кой управлява държавата. Искаме да знаем чия кукла е господин Пламен Орешарски и кой диктува неговите действия и бездействия. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унижава гражданите с безумни назначения и огромна наглост! Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия", заявяват протестиращите.

Техните искания са за върховенство на закона, прилагане на законите, морал в политиката, придържане към европейските ценности.

"Всяко правителство, което си позволи да наруши тези ценности, трябва да знае, че ние сме тук и ще реагираме. Това е културният протест на културните хора. Ние няма да издигаме обидни лозунги, нито лозунги, които разделят. Ние сме обединени в искането олигархията да напусне властта и България да се развива според стандартите на европейските демокрации като достоен член на Европейския съюз", категорични са недоволните граждани. Те подчертават, че протестът им не е обвързан с никоя политическа сила, нито цели връщането на определени политически сили във властта. Партиите, които искат власт, ще трябва сами да заслужат доверието на суверена, заявяват още протестиращите.