Петдесетина моряци от БРП протестираха един час вчера сутринта пред сградата на параходството заради неполучените си задгранични командировки във валута от седем месеца насам и забавяне на заплатите с два-три месеца.
„Ние работим на минимални заплати и основно разчитаме на задграничните пари. Ръководството обаче не ни ги е плащало от септември, а ниските заплати ни се изплащат на траншове от по стотина лева през 15 дни“, казаха вчера пред „Утро“ моряци. По думите им доста от тях не са получили още пълните си заплати за януари.
Другата причина за вчерашния спонтанен протест е липсата на товари. Корабите стоят вързани за понтоните, защото няма стока, която да бъде превозена по и срещу течението на Дунав.
„Как става така, че другите корабоплавателни фирми в Русе имат товари и корабите им постоянно плават, а ние стоим на брега. Всеки ден напускат хора, накрая ще остане само ръководството, което не излиза да каже докога ще се кара така“, роптаеха протестиращите.
„При нас не е постъпвало нито едно оплакване от персонала в БРП за забавени заплати и задгранични командировки за толкова време. Получих сигнал миналата вечер и вчера веднага разпоредих проверка. В петък ръководството на фирмата ще предостави всички документи на инспекторите и до идния вторник ще имаме становище“, каза вчера директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева.
В същия ден протестиращите се канят отново да  излязат пред БРП, като се очаква този път броят им да е много по-голям.
Вчера изпълнителният директор на параходството Драгомир Кочанов не бе открит за коментар.