С гребци от седем държави на борда римската лусория „Danuvina Alacris“ /“Живият Дунав“/ акостира вчера в римското пристанище на 60-те кораба Сексагинта Приста. 
Благоприятното течение и попътният вятър, който иначе са добри приятели на моряците, този път им изиграха неособено добра шега. Вместо да пристигне към 17.30 часа, както беше по програма, корабът с българското знаме долепи борд до понтон номер 10 около 16 часа и посрещачите бяха далеч по-малко от очакваните. Все пак той ще има голяма своята публика във вторник около 9 часа, когато е предвидено тържественото му изпращане за Тутракан с участието на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев.
Репликата на плавателния съд е максимално близко копие по автентична находка на римски плавателен съд от 4 век след Христа, намерени край немския град Майнц. 18-метровият кораб е строен с използвани по римско време инструменти, техники и материали от римско време, украсата му също се придържа към тези стандарти.
Пътешествието на лусорията, което повтаря маршрута на най-голямата гребна регата за аматьори в света ТИД, започна през юли в немския град Инголщадт и ще завърши в края на месеца в Румъния. То е част от международен проект за популяризирането на Дунав като културен и туристически маршрут. Българските партньори по него са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.