Русе остана без областен управител и след вчерашната втора серия назначения, при която 11 области вече имат губернатори. Без назначения са още 8 области, сред които е и Шумен, за който се твърди, че е пряко свързан с Русе. Причината - ДПС иска свой човек там, а като компромис БСП им предлага да отстъпят и да вземат Русе.
Този вариант вече не е актуален. Двамата русенски депутати от БСП Добрин Данев и Екатерина Заякова вчера казаха за „Утро“, че Русе няма да бъде даден на ДПС, но отрекоха да знаят кой ще седне на стол №1.
Редови социалисти наистина се надяват, че областният управител на Русе ще е от БСП. В последните дни те категорично се обявиха против сделка с ДПС и заплашиха с протести, а младежката организация на партията дори изпрати своя позиция до червения Национален съвет. Макар че нямат нищо против личността на номинирания от ДПС Айдън Юсеинов, социалистите споделят мнението на русенци, че изборните резултати изключват регионът да се управлява от ДПС. 
Според Данев и Заякова новият областен на Русе ще е ясен до края на седмицата. Той ще бъде избран сред номинираните от Областния съвет Венцислав Калчев, Александър Неделчев, Милена Хинкова и Иван Иванов и издигнатия от изпълнителното бюро на ОбС на партията Божидар Йотов.