В празник на съвършеното джаз приключение беше превърната вечерта в понеделник от Михаил Йосифов и неговия секстет. Те пристигнаха в Русе, за да представят първия диск на формацията, който носи артистичното заглавие „Счупени прозорци“. Идеята ни, разбира сe, не е да трошим стъкла, а по-скоро да разтворим широко прозорците, за да направим повече хора съпричастни към музиката, която на нас самите ни носи толкова радост, обясни Мишо Йосифов. Това те направиха с пълна сила по време на концерта в зала „Европа“ на Доходното здание, която се напълни с почитатели на джаза. Русенци с възторжени аплодисменти посрещаха импровизациите на Атанас Хаджиев (тенор саксофон), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (контрабас), Димитър Димитров (барабани) и на самия Мишо Йосифов и неговия тромпет. От първата пиеса - динамичното „Преследване“ и последвалата емблематична за формацията „Открай време“, през джазовите аранжименти на „Малка нощна музика на Моцарт“ и красивите джаз стандарти - до финалните парчета предизвикаха публиката да не сдържа емоциите си и да ръкопляска спонтанно и вдъхновено на артистизма на гостите.
Специални адмирации получи култовото изпълнение на известната и особено обичана от русенци пиеса „Керванът“. Неин автор е прочутият композитор от недалечното минало Йосиф Цанков, който е роден в Русе и до края на живота си не пропускаше да покаже на града и неговите хора, че продължава да го обича. Блестящата импровизация на „Керванът“ бе изпълнена перфектно - и това не е никак случайно. Единият от музикантите в секстета, Велислав Стоянов, е внук на Йосиф Цанков, и вън от съмнение в гените му е заложена удивителната дарба на големия български композитор. Самият Мишо Йосифов е също трето поколение музикант, според собствените му признания, той посегнал към тромпета още 11-годишен - направил го без страх и притеснение, тъй като неговият дядо също бил тромпетист и момчето било сигурно, че у дома има кой да му покаже как да се справи с бляскавия инструмент.
По време на концерта музикантите джазираха и популярния мотив на английската песничка Hapy Birth Day - с нея поздравиха пианиста Васил Спасов, който се оказа, че на 18 юни има рожден ден и според шеговитата закачка на лидера на формацията навършвал „18 години“.
Следващото отклонение от програмата на концерта беше свързано с друго откровение. Това е последният български концерт на Димитър Димитров, обяви Мишо Йосифов. Оказа се, че перкусионистът след дни заминава за Съединените щати, където е поканен да работи. Така че Русе и Доходното здание бяха последната сцена в България, където звучаха неговите барабани. Затова пък как само звучаха!..
На финала Атанас Хаджиев изостави маската на сериозен и вглъбен саксофонист и направи две изумителни импровизации, в които се представи като вълшебен вокалист и майстор на степа и ред други артистични дарби. След концерта пред залата се изви опашка за автографи. И Мишо Йосифов специално отдели време за „Утро“ - „вестника, който в Русе пише най-много за джаз“, както обясниха организаторите на музикалния празник от КДК.