Със „синя стая“, в която ще бъдат разпитвани по щадящ начин деца, които са жертва или свидетели на насилие, вече разполага Община Русе. Специализираното помещение в сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства вчера бе официално открито и осветено.
Характерно за стаята е, че е направена привлекателно за деца, които да се чувстват уютно и спокойно в нея. Тя всъщност е от две помещения, които са преградени с т.нар. „венецианско огледало“ с еднопосочна видимост. От едната страна прилича досущ на обикновено стъкло, през което се вижда човекът отсреща, а от другата е напълно непрогледно. Помещението от  „невидимата част“ е оборудвано с техника за видео- и звуконаблюдение. Именно това качество на огледалото ще използват двамата психолози и двамата социални работници, които са обучени да работят с децата, пострадали физически или психически от насилие. Докато те ги разпитват в непринуден разговор, от другата страна на огледалото ще бъдат наблюдавани и слушани от представители на полицията, съда и прокуратурата. Детето обаче няма да усеща и вижда тяхното присъствие и така хем ще бъде разпитано по всички стандарти, хем няма да бъде травмирано от тежестта на наказателния процес. „Идеята е съдът да дойде при детето, вместо обратното, каквато е практиката“, обясни регионалният представител на „Надежда и домове за децата“ Галя Бисет.
Най-често насилието, от което страдат децата, е в семейната среда, а едва на второ място то се случва на улицата, заявиха експерти. Най-малкото дете, с което съм работила, беше на 3 години и беше жертва на блудство от съсед, сподели пред „Утро“ съдия Мариана Шотева от Пазарджишкия районен съд. Тя посъветва колегите си разпитите в помещението да се извършват на фаза досъдебно производство. Именно в Пазарджик през 2008 година е открита първата „синя стая“ в България. Към момента в страната има около 7-8 такива помещения.
В Русе стаята е факт след финансиране от Института по социални дейности и практики. Общата стойност на огледалото, оборудването и техниката е около 6000 лева, каза за „Утро“ Надя Стойкова.
Тепърва ще бъдат разгледани случаите на насилието, върху които работи Русенският съд и ще се прецени за кои от тях е подходящо да се използва „синята стая“.