Жива камила ще се поклаща в шествието, в което оперните солисти, оркестрантите и двата хора - на Операта и „Дунавски звуци“, ще преминат през центъра на Русе на 23 юни. Пъстрото дефиле ще премине от Операта до Летния театър във Военния клуб, където с премиерата на Вердиевата „Аида“ ще се открие третият летен фестивал на открито „Сцена край реката“.
Камилата може и да е най-екзотичният персонаж в спектакъла, но със сигурност е само един ефектен детайл, обясни директорът на Операта Найден Тодоров. В представлението, което започва в неделя в 20 ч, ролята на египетската принцеса ще изпълни новото попълнение на Русенска опера Лусине Даниелян от Армения. Солистичният състав на постановката блести и с другите имена - на Калуди Калудов, Петя Цонева, Марян Йованоски /от Македония/, Пламен Бейков, Стоян Стоянджов, Теодора Чукурска. Интернационалната линия продължава и костюмографът - италианецът майстор на сценичното облекло Салваторе Руссо, е човекът, който е автор на ефектните костюми, които е създал в духа на традицията на Верди. Благодарен съм на майсторите от шивашкото ателие на операта, които въпреки всички проблеми се справят отлично, каза вчера Руссо. Със сигурност традицията пък ще разчупи режисьорът Огнян Драганов, който е известен със своята слабост към експеримента. Освен 850-килограмовата камила публиката ще види и голямо огнено кълбо, което на лятната сцена ще лети в ръцете на мим.
Русе има нужда от такъв фестивал на открито, каза Найден Тодоров. В него представленията ще бъдат една идея по-атрактивни, така ще бъде привлечена и публика, за която не е обичайно да следи оперните премиери в червеното здание на площада. На 26 юни в Летния театър ще бъде показан балетът „Лебедово езеро“, на 11 юли следва концертът с филмова музика, а на 17 юли отново ще бъде представен концертът-спектакъл „От Виена до Бродуей“, който продължава да се радва на нестихващ интерес. Меломаните ще видят още „Риголето“ /на 19 юли/, „Кармен“ /на 29 юли/, а на 1 август ще бъде поставена финалната точка с концерт на Калуди Калудов, който ще пее прочути италиански канцонети. Така ще бъде представена продукцията на диска с канцонети, които Калудов и русенският филхармоничен оркестър под диригентството на Найден Тодоров записаха тази пролет.
За да научат повече русенци какво съдържа програмата на летния оперен фестивал, скоро над центъра ще се посипе дъжд от цветни флаери с информация. И още нещо - само след дни гражданите ще могат да си купят билети за спектаклите в „Сцена край реката“ дори ...в тролеите на ЕГГЕД!