В сряда ще бъде последният работен ден на „Дунав плаза“. Събраха ни и ни предупредиха, че от четвъртък отиваме на борсата, казаха вчера пред „Утро“ служители на хотела. 
На срещата дошъл лично собственикът Пламен Михов, наследник на покойния бизнесмен Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата. До крайното решение се стигнало, защото дългове притискали фирмата, а опитът хотелът и заведението да бъдат продадени не успял.
Часове преди решението за затваряне на един от най-известните русенски хотели стана ясно, че „Дунав плаза“ отказва резервации за хотела, ресторанта и конферентните зали.
Представители на политически сили и неправителствени организации, които са имали предварителни заявки, били сюрпризирани, че няма да могат да разчитат на услугите на хотелския комплекс. От администрацията на хотела ги поканили да си получат парите на ръка. Същото се случвало и с предварителните заявки за сватби, тържества и настаняване на гости на града в хотелската част.  
Малко след информацията за необичайния отказ от резервации в „Дунав плаза“ пък се оказа, че частен съдия-изпълнител е влязъл в хотела заради около 20 000 лева дълг към бившия управител Христо Христов.
Христов беше изпълнителен директор на „Хотел Мениджмънт“ АД и член на борда на директорите му от 2002 година до 18 август 2011 година, когато изненадващо бе заличен от регистъра, а на негово място като представляващ бе назначен Георги Милчев.
„Хотел мениджмънт“ се свързваше с покойния вече Михаил Михов-Мишо Бирата. След смъртта му и след кончината на съпругата му Ева бизнесът бе наследен от сина им Пламен Михов.
Месеци след като напусна, Христов заведе серия дела срещу акционерното дружество, а и срещу „Дунав плаза“ - също свързана с хотела фирма. Всъщност „Хотел мениджмънт“ е едноличен собственик на капитала на „Плаза турс“. И втората фирма също беше управлявана от Христов от 2009 до 2011 година. И очевидно изпълнението, което се търси сега, е по някое от тези дела.
За илюстрация на това за какви задължения става дума, могат да послужат две дела, които намерихме при справка в архива на съда за последната година: по едното Христов е осъдил „Хотел мениджмънт“ да му плати 4818 лева неизплатени заплати за периода април-август 2011 година и за май 2012-та, както и 17 871 лева за неизползван отпуск и още няколко по-дребни суми с лихвите. По другото дело Христов е спечелил и срещу „Плаза турс“ - осъдил е дружеството също за неиздължени заплати за периода септември 2010 - август 2011 година. Съдът присъди дружеството да му плати 6512 лева неразплатени възнаграждения, плюс 1168 лева обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, заедно с лихвите до окончателното им плащане.
С описа на имуществото по изпълнителния лист, издаден в полза на Христов, се оказа натоварен съдебният изпълнител Иван Хаджииванов, на когото съдействаше и полицията.
Междувременно обаче собствениците на „Хотел мениджмънт“ обявиха, че нароченото за опис имущество вече е продадено на друг и следователно не може да бъде изваждано за търг. Затова се наложи да повикат адвоката на дружеството от Варна, който да донесе документите за тази сделка.
Споровете и чакането продължиха с часове, а накрая се стигна до споразумение между длъжника и взискателя. До днес длъжникът поел ангажимент да преведе определена сума по сметката на Христов. Освен това стана ясно, че движимите вещи, които съдия изпълнителят искаше да опише, вече са собственост не на „Хотел мениджмънт“, а на дружеството „България лизинг“.
За екстремната ситуация обаче се разчу из града. А това накара русенци, които са с отменени резервации, да се питат дали ще могат да си получат обратно парите. „Утро“ се опита да разговаря с управителя на хотела Димитър Димитров, но той бе неоткриваем и не се обади до приключване на броя, въпреки уговорката с  пиара на хотела.
Това е втори сблъсък на „Хотел мениджмънт“ със съдия-изпълнител. В началото на миналата година заради необслужван дълг към Банка ДСК хотелът пак бе посетен от Иван Хаджииванов и пак се стигна до опис и заплаха за продан на публичен търг. Тогава обаче бе сключена тристранна сделка между „България лизинг“, Банка ДСК и „Хотел мениджмънт“, която на практика спаси хотела. Цялото задължение към банката бе погасено от лизинговата фирма, чийто представител бе Анатолий Радев - син на Светослав Радев, един от създателите на мощната „Юнион груп“. Очевидно дълговете на „Дунав“ отново са натежали страшно, щом собствениците му прибягват до крайната мярка да го затворят.