Трябва да има не само десница, но и левица със съответната политическа култура. Това каза президентът на България в периода 1992-1997 г. Желю Желев по БНР.

Не може да има демокрация със силна десница и слаба левица или обратното. В демокрацията и двете крайности трябва да са силни, иначе няма как да се лети нагоре. Допълни още Желев. Има някои общи неща на сегашните протести с онези през 90-те. Не бива да се сравняват нещата механично, несериозно е, разликите са много големи. По онова време протестите бяха неизбежни, каза Желев. А това движение, което наблюдаваме днес е много силно и то е принос в демокрацията. То ще допринесе много за изясняването на случващото се в цялата система.

Протестите в Турция за мен бяха изненада, каза Желев. Турция, все пак е мюсюлманска страна, която е и най-силно свързана с Европа като стил на живот, близост... И това е съвсем естествено, първо самата Турция географски е част от Европа, а и да не забравяме колко много хора от тази страна работят в Германия и създават сериозна връзка между Турция и европейска Германия. И тези хора, които живеят и работят в Германия станаха проводник на европейското. Но в самата Турция са на власт ислямистите. Те недолюбват дори най-големият реформатор на Турция Кемал Ататюрк.