На извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП-Русе в събота социалистите са направили предложение за областен управител, което е било изпратено до Националния съвет на партията и персонално до председателя Сергей Станишев. Инициативата била провокирана от скандала „Пеевски“ и от опасенията, че евентуално назначение на губернатор от ДПС в Русе би наляло още масло в огъня. Това съобщи общинският лидер на БСП Божидар Йотов, без да посочи кой е номинираният.
Запознати с партийните дела издадоха обаче, че кандидатурата е на самия Божидар Йотов. Тя идва, след като вече до София депутатите са изпратили четири други номинации, за които „Утро“ писа: Иван Иванов, Венцислав Калчев, Александър Неделчев и Милена Хинкова. Повлияло е и становището на младите социалисти до националното партийно ръководство, че губернатор от ДПС в Русе би било поредна грешка.
Очевидно е, че на местно ниво няма единно мнение. Въпросът е зад коя от изброените фигури ще застане Сергей Станишев и респективно премиерът Орешарски. Русенските депутати не се ангажират с конкретно име, но пък споделят, че след драматичната ситуация с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, която взриви обществото, областен управител от ДПС в Русе едва ли ще има. Те очакват, че днес или в сряда въпросът с губернатора на Русе ще бъде ясен.
И Екатерина Заякова, и Добрин Данев признават, че са направили огромна грешка, като са подкрепили предложението за председател на ДАНС. Оправданието на Данев е, че с гласа си е дал подкрепата си за премиера Орешарски. Заякова пък твърди, че макар в себе си да е била против ДПС депутата, е гласувала „за“, защото се подчинила на правилника, който изисквал единна позиция на групата. Беше ни казано, че ако не подкрепим кандидатурата му, правителството пада, напомни новата русенска депутатка. Като нова в парламента, тя се поддала на шока.
Всички местни фактори в БСП казват, че отчитат казуса „Пеевски“ като огромна грешка, но заявяват, че в тази обстановка трябва да се даде шанс на кабинета да се поправи и докаже. Венцислав Калчев се обяви и против оставка на Сергей Станишев, каквито гласове се надигнаха в червената партия.
Впрочем и сред русенските социалисти последните действия на БСП лидера и на Орешарски са предизвикали много въпроси. 4 първични партийни организации вчера се събрали да коментират събитията и са поканили общинския лидер Божидар Йотов.