Трима сирийци и водачът им от Разградско са спипани от граничните власти в тресавището на румънска територия след Дунав мост. На брега имало още трима български каналджии, които също са закопчани с белезници и върнати в Русе.
Вчера около 8 часа преди Дунав мост спрял мъж от казънлъшкото село Бузовград с БМВ и тримата чужденци в него. Там с ауди ги чакал русенецът Алтанай М. заедно с Милко С. и Ахмед Х. - и двамата от съседно до Русе градче в Разградска област. Седмината тръгнали с двете коли за Румъния. През нашата гранична зона двата автомобила минали безпрепятствено, тъй като граничната проверка на излизащите от страната е в Гюргево. Дежурният русенски граничен патрул обаче се усъмнил в тримата пътници в БМВ-то и тръгнал на известно разстояние след автомобилите.
Щом минали Дунав мост, колите спрели и тримата чужденци се спуснали по урвата в блатото. Водел ги Ахмед, който доста добре познавал района. Целта била групата да заобиколи граничната проверка през тресавището. Точно в това време обаче пристигнали русенските гранични служители и хванали тримата българи на брега. След подаден сигнал в Координационния център в Гюргево колегите им изчакали останалите от групата да прецапат през блатото и също ги задържали.
Четиримата каналджии и тримата сирийци са върнати в Русе.