7 години затвор при строг режим даде Русенският окръжен съд на бившия лекоатлет от Русе Иво Гройс. 35-годишният мъж бе признат за виновен в обира на златарско ателие на „П.Д.Петков“, собственост на Росен Ненов, извършен миналия август.
Обирът бе извършен посред бял ден, докато собственикът на ателието бил мръднал някъде за кратко. Човекът излязъл и заключил, но не пуснал алармата. И минути по-късно му се обадили по телефона, за да му съобщят, че е обран.
Почти веднага за престъплението бе задържан Иво Гройс. На витрината на магазина бил намерен негов отпечатък, а тъй като той е многократно регистриран в полицията, палецът му се превърнал във визитка. Срещу Гройс бе повдигнато обвинение, че е откраднал злато, сребро, диаманти и лаптоп на стойност 68 204 лева.
Впоследствие част от плячката и сакът, с който е била изнесена, бяха намерени до таванска стаичка в блок на „Борисова“, където живеела приятелка на Гройс. Вътре имало главно сребро за около 8000 лева. Именно за кражбата на тези намерени в сака бижута Иво Гройс бе осъден вчера. Все още няма отговор къде са откраднатите диаманти и злато.
Решението на РОС не е окончателно. Прокуратурата готви протест, защото смята, че наказанието е ниско и че бившият спортист е бил неправилно оправдан за частта от накитите, която не е била намерена.
Иво Гройс твърди, че е невинен и със сигурност също ще атакува присъдата. Неговата версия е, че е минавал покрай магазина и видял как от него излиза маскиран мъж с черна торба, която оставил до контейнер за отпадъци наблизо. Тогава Гройс просто се навел, вдигнал торбата и я занесъл в блока на „Борисова“. Не я предал в полицията, защото заради криминалното си досие се страхувал, че ще обвинят него за кражбата.
Най-тежко е изглежда положението на собственика на ателието, който загуби стока за над 60 000 лева и като че ли няма изгледи да си види ценностите.