От Европейската комисия потвърдиха обявената среща на председателя Жозе Барозу с премиера Пламен Орешарски в края на тази седмица и не я поставят под съмнение.

Това уточнение бе направено, след като по-рано днес говорителят на ЕК Оливие Байи заяви, че срещата е включена в графика на Барозу, но не била потвърдена. В специално изявление за България Комисията обяви, че очаква новият началник на ДАНС да отговоря на условията за почтеност и професионализъм.

Противоречията около избрания нов директор на ДАНС показват необходимостта от реформи, както и от политики и процедури, които да дадат увереност на българското общество. Това е част от изявлението за България, което беше прочетено в началото на редовния дневен брифинг в Европейската комисия. От там подчертаха, че имат предвид протестите у нас от последните дни и че те показват стремежа на българските граждани към върховенство на закона. Компетентността е ключов фактор при вземането на решения кой ще ръководи усилията на България в една толкова важна област, заяви говорителят на комисията Оливие Баи и продължи:

"Отчитаме, че представеният миналата седмица кандидат е декларирал намерение да се оттегли. Европейската комисия приема, че личността, която в крайна сметка ще бъде назначена на този пост, ще отговаря на условията за професионални качества и почтеност. Европейската комисия е твърдо решена да работи заедно с българските власти за постигане на трайни реформи и председателят Жозе Барозу ще отправи това послание към българския премиер Пламен Орешарски".

На въпрос дали Комисията обмисля извънреден доклад за България заради последните събития, отговорът беше, че засега остават в сила плановете следващият доклад да бъде през декември.