Има възможност цената на електроенергията да падне с 5% за крайните потребители от 1 юли, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев на специален брифинг в Министерски съвет.

Министърът на икономиката и енергетиката говори за нов модел на ценообразуване на електроенергията и поясни, че са работили с експертите денонощно, и моделът за това вече е готов. Официално той утре ще бъде представен и обсъден в ДКЕВР.

Стойнев изброи 7 начина за сваляне цената на тока за потребители, между които: намаляване на студения резерв; да не се изкупува цялата енергия от така наречените заводски централи; да се оптимизира печалбата на дружествата; да се намалят отчетените разходи и признатите загуби; приходите от въглеродни емисии да бъдат използвани за намаляване цената на тока; създаване на възможности за работа на всички централи чрез увеличане на износа.

Ако народните представители гласуват промените в Закона за енергетиката, които ще влязат за разглеждане тази седмица, със сигурност цената на тока ще падне с 5%. Стойнев допълни, че енергията от АЕЦ "Козлодуй" и от ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще влизат в този микс, защото евтината енергия трябва да остане за българския потребител.

Стойнев е убеден, че трябва да има справедливост в това ценообразуване и не може всичко да се стоварва на гърба на българския народ.