Благородна кауза за спасяването на човешки живот обединява рап и R&B изпълнители, които идват в Русе, за да пеят за Мария Стоименова. Утре от 19 ч в най-голямата зала на Русе - „Канев център“, енергичните Мишо Шамара, STZ otbora, Safara, Liceto X, Joker Flow, Releto, Mikifinn, Tarikata, MFZanimation, SG‘VULGAR, Troi и 42 ще помолят публиката да подкрепи русенката, която страда от тежко онкологично заболяване, което обаче може да бъде победено. Входът е само 5 лева, но пък на сцената ще се развихри истинска буря от ритъм, рими и енергия.
Проблемът на Мария е туморно образувание в мозъка, появило се като усложнение от друго заболяване. На 15 март 2011 г. й е направена високо рискова операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София, която не довежда до очаквания резултат и туморът отново възстановява размерите си. Поради спецификата на операцията или поради небрежност, Мария се оказва със срязани очни нерви на дясното око, което довежда до усложнения със зрението и се стига до пареза на дясната част на лицето.
Съпругът й Ботьо и дъщеря й Ивона, студентка в Русенския университет, не могат да се примирят и не се отказват от битката за Мария. Всички медицински документи - епикризи, скенерни изображения и всякакви други изследвания, са изпратени за консултация с най-добрите български лекари в тази област на медицината. Те са категорични, че втора стандартна операция би била по-рискова, затова насочват Мария към Турция. Налага се прецизно проследяване на състоянието и възможност за лечение с прогресивни, неинвазивни методи на интервенция. За настъпилия допълнителен следоперативен проблем - увреждането на окото, в България й е предложено парадоксалното „последно достижение“ - зашиване на окото!
В същото време турските лекари откриват решение и на този проблем. Абсурдното е, че в софийската клиника дори не са направили тъканна проба от тумора. Мария и семейството й са изправени пред избора живот срещу пари. За съжаление, у нас този казус е развит в посоката „лекуваме, за да ти вземем парите“, докато в Турция - „вземаме парите, за да направим всичко възможно за човека“, коментира съпругът на Мария Ботьо Стоименов.
На Мария й предстои втори прием в Медицински център „Анадолу“, Турция. За целта са необходими 35 000 евро, в които не са включени средства за престой, както и други допълнителни, които не са малко. Тази сума е извън възможностите на семейството й, тъй като всички направени до момента значителни разходи са изцяло за тяхна сметка.
Към каузата „Надежда за Мария“ се присъединяват изпълнителите на „Пайнер“, които правят концерт в Кюстендил - родния град на съпруга, и нито един от певците не посяга и към стотинка хонорар. Чест им прави, че се съгласиха да помогнат, но за съжаление не сме успели да наберем цялата нужна сума, пояснява съпругът. Той е благодарен и на Мишо Шамара, скандализирал напоследък обществото с политическите си изяви, но доказал, че действително носи чисто и добро сърце. Него и колегите му от рап и R&B музиката ще видят русенци на сцената, предоставена от ръководството на Русенския университет.
Който иска да подкрепи борбата за живот на Мария и семейството й, може да го направи и на откритaтa сметкa:
Алианц Банк България АД
BIC BUINBGSF
IBAN BG33BUIN95611000263721
Средства за лечение на Мария Стоименова
или на:
PayPal: [email protected]