Съвременна и старинна испанска поезия, драматични иберийски и вълнуващи латино ритми ще звучат от днес до сряда във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Дните от 17 до 19 юни са обявени за Дни на испанския език, традиции и култура, а основните действащи лица на импровизираните сцени ще бъдат ученици от испанските паралелки в СОУ за европейски езици и техните преподаватели. Тридневните празници са свързани с Международния ден на испанския език, който се отбелязва на 19 юни, и тъй като СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ е училището в Русе, където най-сериозно и най-качествено се изучава испански език, именно то е в ролята на домакин.
Мотото на инициативата е „Испания - сбъдната приказка“ и програмата е подготвена от Катедрата по испански език на училището по европейски езици, с участието на ученици от 8 до 11 клас. Тук е мястото да припомним, че по традиция момичетата и момчетата от испаноезичните класове в Европейското се представят отлично на ежегодния фестивал на испанския ученически театър, организиран от посолството на Кралство Испания и центъра „Сервантес“. Тази година русенчетата спечелиха и престижната награда - да изиграят своята пиеса „Жълтият остров“ в Словакия, където ще се проведе заключителният етап на феста на ученическите театри на испански.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с удоволствие влиза в ролята на съорганизатор и партньор на Дните на испанския език и култура. През трите дни всички, на които темата „Испания“ е интересна, ще станат свидетели на презентации, музикални илюстрации, поезия, поетична проза, легенди, притчи, анекдоти, песни, танци и театрални епизоди, които ще разкрият историческото минало, културата и изкуството на народите, говорещи испански език, тяхната пъстрота и многообразие.
Както е известно, испанският език (еспаньол, наричан още кастилски език) е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език - говорят го около 375 милиона души. Той е четвъртият най-говорим език в света след китайски, английски и хинди, като за близо 340 милиона по земното кълбо е роден език. Освен в самата Испания, на него говори почти цялата Латинска Америка.
На 17 юни от 18 ч във фоайето на Библиотеката ще се проведе вечер на тема „Латинска Америка, нейните древни цивилизации - език и културно наследство. Песни, стихове, легенди и анекдоти“.
На следващия ден, 18 юни, пак от 18 ч на същото място започва цветно приключение, което ще отведе присъстващите в Мексико - страната на древни цивилизации. Втората тема вече е самата Испания - „Сбъднатата приказка“, като учениците и техните преподаватели ще разкажат и покажат традиции, обичаи, куриози, музика и танци от всяка автономна област на страната.
За третия ден, 19 юни, са подготвени две събития. „Изкуството на Испания - древност, традиции и съвременност“ е темата на вечерта, която ще започне в 18 ч във фоайето на Библиотеката. За това се очаква да говори преподавателят по испански от СОУЕЕ Пабло Бургос, със сигурност ще му помагат и неговите ученици, а и колегите му от испанската катедра в гимназията. Час по-късно в градинката пред сградата на културния институт ученици от Европейското ще покажат, че владеят не само езика на Испания, но и нейните пламенни танци. Организаторите поясняват, че танцовата площадка ще бъде „отворена“ за всички, които не могат да устоят на фламенкото и искат да се присъединят към демонстрацията.